vrijdag 14 augustus 2020

Zwaluwen hebben het gehad.

boerenzwaluw met jongen
De zwaluwen hebben het gehad want het broedseizoen is achter de rug. Er is niet veel meer te doen dan dik te worden. Flink wat vetreserves opbouwen voor de tocht naar de winterverblijven.

De gierzwaluwen waren er het eerst mee klaar en die zijn stipt op een augustus vertrokken. Amper drie maanden hier en alweer op weg naar hun "tweede" huis. Van een huis of nest kun je niet spreken want de beestjes blijven dag en nacht in de lucht hangen Daar kan ik mij over blijven verbazen, hoe krijgen ze het toch voor elkaar?

huiszwaluw
De oever- en huiszwaluwen gaan ook binnen-kort en de boerenzwaluw blijft hier het langst van het stelletje. die zijn hier trouwens ook als eerste weer terug en eind maart kun je ze alweer tegenkomen. Die verdelen hun tijd mooi gelijk over de twee "thuislanden". Half jaartje hier, half jaartje daar. 

De huiszwaluw is qau tekening wel de mooiste van het stel, alhoewel een boerenzwaluw op kleur ook prachtig is maar de huiszwaluw heeft met zijn verenpakje iets deftigs, Het lijkt een soort jacquet met dat scherp getekende blauw-zwarte en witte patroon.
huiszwaluw in het nest
Die witte stuit knalt er echt uit als de vogel voorbijraast en maakt hem dat ook zo herkenbaar. Het nest wordt het liefst onder witte dakranden of overstekken gebouwd en ziet er degelijk uit ook al is het gemaakt van modder en speeksel. Het wordt zo hard als cement en blijft makkelijk een seizoen lang zitten. Maar dan is het ook genoeg en valt het van lieverlee uit elkaar. Volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Wil je meer weten van deze chique zomergast, klik dan op de link;

Geen opmerkingen: