dinsdag 18 augustus 2020

Een purper gekleurde lucht.

juveniele purperreiger in de Kievitswaard
Halverwege augustus gaat het gebeuren, de purperreigers gaan op pad. Zo rond de 20e - 28e vertrekt de grote bulk van de "purren" naar Afrika en met wat geluk zie ik ook hier weer  purperreigers overkomen. Ik weet nog van afgelopen jaar, dat ik in die periode met mijn telescoop redelijk wat tijd op zolder heb doorgebracht. En maar turen richting de Amercentrale en westelijk daarvan, richting het zuiden. Dat is zo'n beetje de route die ze volgen.

Vorig jaar is het een paar keer gelukt om er een aantal te zien, de eerste keer waren het vier vogels en een paar dagen later toen de trek echt goed op gang kwam zelfs achttien en twaalf exemplaren. Ze vliegen dan in lijn, niet hoog maar wel verbazend snel.

jonge pur in het nest in het Aart Eloyenbosch
Dat ik nu aan die purpertrek denk, komt ook door de purperreigers die nu in de Noordwaard te zien zijn. Het gaat hier trouwens allemaal om juveniele vogels die vermoedelijk in de Sliedrechtse Biesbosch zijn geboren. In het Aart Eloyenbosch, een van de mooiste stukjes Biesbosch, leeft een kleine kolonie purper-reigers en dat zou dan betekenen dat ze toch een goed geslaagd broedseizoen achter de rug hebben. De zeven purren van afgelopen weekend foerageren in de kreken van de Kievitswaard en dat zegt dan weer iets over de kwaliteit van het gebied.

De Noordwaard verandert niet echt, ook nu zijn de voormalige akkers en weiden weer gemaaid, net zoals dat vanaf het begin in 2016 gaat. Dat de vogels het gebied gevonden hebben, is voor ons natuurlijk prachtig maar broeden zullen de purren in dit gebied niet doen. Aan de overkant broeden ze in een soort mangrovebos. De wilgjes van een meter of vier-vijf staan dicht op elkaar in een extreem nat gebied. Je kunt er alleen met een waadpak in en dan nog is het een soort survivaltocht naar de broedkolonie. Een aantal jaren achtereen ben ik mee geweest naar deze kolonie om de jongen te tellen. De lelijkerds laten zich makkelijk zien in de op ooghoogte gebouwde nesten.

De komende twee a drie weken gaat het weer los en kunnen zomaar 400 tot 500 purren overvliegen. Altijd in de avond, zo rond een uur of acht a negen.

Wil je meer weten van deze zeldzame reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/purperreiger

Geen opmerkingen: