de kleine bonte aan het werk |
De kleine bonte is altijd wat lastiger te vinden en dat komt als vanzelfsprekend door zijn formaat. Je moet goed kijken om hem op een stam te zien en de roffel is dan vaak de leidraad naar de locatie. Ik zag het beestje driftig roffelen en verbaasde mij over het superdunne snavelpuntje. Je zou toch denken dat naar een paar roffels een puntenslijper of wetsteen er aan te pas moet komen om de schade te herstellen?
de roffels schematisch weergegeven |
en nog een kleine bonte |
De roffel van de grote bonte begint hard en dooft uit, tussen de geluiden zit ook steeds wat meer `tijd` hoe minimaal ook. Het geluid gaat van hard naar zacht en vertraagd dus.
Bij de kleine bonte hoor je geen verschil tussen het eerste en het laatste geluid van de roffel. Die roffelt zeer constant, even hard en evenveel tijd tussen de geluiden. Zeg maar, heel gelijkmatig alsof het een naaimachientje betreft, zo wordt dat geluid overigens ook vaak aangeduid. De roffel klinkt ook iets langer dan de roffel van de grote bonte specht maar het gaat dan om fracties van seconden en is niet een, twee, drie hoorbaar.
Wil je meer weten van de kleinste roffelaar van het bos, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-bonte-specht
Geen opmerkingen:
Een reactie posten