vrijdag 19 februari 2021

Is de kleine bonte de eerste?

de kleine bonte aan het werk


Als een van de eerste spechten, laat de kleine bonte zich nu het vaakst horen. Ze roepen en roffelen er begin februari al aardig oplos. De andere spechten heb ik nog niet zo uitbundig als deze kleinste van de familie gehoord. Sporadisch roept de zwarte specht een keer, de grote bonte is op een enkele uitzondering na nog net niet zover en de middelste heb ik de afgelopen week nog helemaal niet horen roepen.

De kleine bonte is altijd wat lastiger te vinden en dat komt als vanzelfsprekend door zijn formaat. Je moet goed kijken om hem op een stam te zien en de roffel is dan vaak de leidraad naar de locatie. Ik zag het beestje driftig roffelen en verbaasde mij over het superdunne snavelpuntje. Je zou toch denken dat naar een paar roffels een puntenslijper of wetsteen er aan te pas moet komen om de schade te herstellen?

de roffels schematisch weergegeven
Ik weet dat de snavel van een scholekster altijd maar doorgroeit omdat het wroeten in de grond ervoor zorgt dat de snavel per dag een of twee millimeter weg slijt. Als dat niet zou gebeuren dan was er na een paar weken niet meer dan een stompje over en dat is lastig pieren zoeken. Ik weet het eigenlijk niet of dat dus ook zo bij spechten werkt maar dat moet haast wel want zo´n snaveltje heeft in de broedperiode wat te verduren. De rest van het jaar wordt de snavel natuurlijk ook flink ingezet als breekijzer in de kieren van de schors, maar dan om insecten los te peuteren.
en nog een kleine bonte 
Op drie verschillende plekken in de boswachterij waren de kleintjes aan het werk. Het roffeltje is zo herkenbaar en je kunt je daarin niet vergissen. De grote bonte, ook zo´n drukke roffelaar, heeft een heel ander geluid. In het schema hierboven heb ik de roffels getekend. 

De roffel van de grote bonte begint hard en dooft uit, tussen de geluiden zit ook steeds wat meer `tijd` hoe minimaal ook. Het geluid gaat van hard naar zacht en vertraagd dus. 

Bij de kleine bonte hoor je geen verschil tussen het eerste en het laatste geluid van de roffel. Die roffelt zeer constant, even hard en evenveel tijd tussen de geluiden. Zeg maar, heel gelijkmatig alsof het een naaimachientje betreft, zo wordt dat geluid overigens ook vaak aangeduid. De roffel klinkt ook iets langer dan de roffel van de grote bonte specht maar het gaat dan om fracties van seconden en is niet een, twee, drie hoorbaar.

Wil je meer weten van de kleinste roffelaar van het bos, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-bonte-specht





Geen opmerkingen: