vrijdag 5 februari 2021

Pril broedgedrag?

(roek in de Oranjepolder toen we nog winters
 hadden, ben benieuwd naar volgende week)
Ook al is het nog winter en is het pas begin februari, sommige vogels trekken zich daar niets van aan en zijn al met het broedseizoen van 2021 bezig. 

De eerste schermutselingen van het aanstaande broedseizoen vinden al plaats en dat kun je het beste zien in de buurt van de broedkolonies. Kolonievogels zijn meestal in grote groepen aanwezig en laten zich het gemakkelijkst zien. Meestal blijven ze jarenlang trouw aan die locaties en zie je hooguit verschillen in de aantallen nesten. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar.

we zijn duidelijk over het hoogtepunt heen
Met name bij de kolonie van knooppunt Hooipolder is het de afgelopen weken drukker geworden. De vogels vliegen rond boven het snelweg knooppunt van de A27 en A59 en cirkelen boven de nesten van  afgelopen jaar. Je ziet daar de restanten van het afgelopen broedseizoen. Zo'n twintig vervallen nesten hangen nog in de toppen van de populieren. Ooit was dit met ruim 170 nesten de grootste kolonie van de regio. Afgelopen jaar kwam ik daar niet verder dan een kleine 80 nesten. 

En zo  gaat het al jaren, de aantallen nemen gestaag af en dat is landelijk ook zo. Van de dertien roekenkolonies die ik in onze regio inventariseer, is het aantal nesten van ruim 630 stuks in zo'n zes jaar tijd teruggelopen naar amper 500 nesten.

schitterende volwassen roek
Ik zie soms dat boeren moeite doen om de roeken te verjagen maar dat is eigenlijk het domste wat een boer kan doen. Roeken zijn namelijk liefhebbers van bodemdiertjes zoals engerlingen(bladsprietkevers) en emelten (langpootmuggen). En die onderkruipsels leven van de wortels van de gewassen in het veld. Je zou dan denken dat een boer juist heel blij moet zijn met deze vogels. 

Ik moet er dan natuurlijk wel eerlijk bij zetten dat ze ook erg graag zaden eten die boeren gezaaid hebben maar ik denk dat de voordelen wel eens op kunnen wegen tegen de nadelen. Want minder ongedierte in de bodem betekent ook dat de boer minder gif hoeft te spuiten en een betere opbrengst heeft en dat is toch ook wel wat waard?

Wil je meer weten van deze deftige kraaiensoort, klik dan op de link; Roek | Vogelbescherming

Geen opmerkingen: