dinsdag 26 oktober 2021

En weer terug.

rode keel van de roodkeelduiker
Roodkeelduikers zijn nu weer aan de kust te zien en daar blijven ze het komende halfjaar ook hangen. Het is net zoiets als de overwinterende Nederlanders aan de Spaanse kust. Ze ontwijken het koude en slechte weer en komen hier genieten van ons milde zeeklimaat. 

Voedsel in overvloed, tenminste dat denk ik. Ze zitten voor de kust en komen soms dichtbij de kant zodat we ze prima kunnen bekijken. Halverwege vorige maand zag ik al enkele roodkeelduikers vanaf de boot op volle zee vliegen en nu zitten ze dus ook weer voor de kant van de Brouwersdam.

Het mooie van deze roodkeelduikers is, is dat ze nog deels in zomerkleed te zien zijn. De bloedrode keelvlek is nog vaag zichtbaar en de mooie asgrijze kop en keel zijn ook nog vaag te zien. Over een klein maandje is dat allemaal onzichtbaar en zijn net als zoveel wintergasten grijs met wat lichte delen. De parelduiker moet nog komen en lijkt op een afstandje erg op de roodkeelduiker. De snavel en dijvlek zijn dan voor die vogel de onderscheidende kenmerken.
roodkeelduiker in Werkendam
(winterkleed, maart 2020)

Op de foto's is heel goed een vergelijking te maken met een vogel in(deels) zomerkleed en in volledig winterkleed, zo zie je de verschillen al goed maar dat wordt nog groter als je het volledige zomerkleed ziet. En dat is dus bij veel vogels zo. Je hebt per jaar werkelijk verschillende vogels, terwijl dat uiteindelijk alleen maar door de seizoenen bepaald wordt. 

De ijsduiker is van een andere categorie en is anderhalve keer groter en heeft een dolkachtige snavel, heel anders dan het pincetje van de roodkeelduiker. De roodkeelduiker komt in de winter ook in het binnenland voor, alhoewel dat toch echte incidenten zijn. 

omdat hij zo mooi is
Net al de ijsduiker hebben ze weinig moeite met zoetwatervis en dat is ook niet gek want broeden doen ze ook in het binnenland. Hoog in ScandinaviĆ© maar ook in Denemarken en Schotland. Daar heb ik ze trouwens ook tijdens een vakantie in zomerkleed gezien. Het verste weg zagen wij ze in Britisch Columbia. Daar hebben we ze ook horen roepen en dat geluid vergeet je nooit meer. 

Maar goed nu dus voor onze kust en de komende tijd ga ik daar ook van genieten. Want zeevogels zijn toch wel van een andere categorie, met alle respect voor de huismussen, spreeuwen, houtduiven en kraaien om er maar eens een paar te noemen. 

Wil je meer weten van deze prachtige duiker, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodkeelduiker

Geen opmerkingen: