vrijdag 1 oktober 2021

Zeekoeten met bril.

adulte brilzeekoet
Een flink stuk uit de Nederlandse kust levert altijd weer iets bijzonders op. De echte zeevogels komen niet aan land tenzij er gebroed moet worden. Maar zodra het broedseizoen achter de rug is, vertrekken de vogels inclusief de jongen naar open zee. Daar blijven ze dan de rest van het jaar. Vliegen, zwemmen, duiken en eten. Met het land hebben ze verder niets.

Afgelopen zondag op volle zee, zo'n twintig kilometer uit de kust kom je ze tegen, de echte zeevogels zoals jagers, jan van genten, zeekoeten en alken. Deze dag waren vooral de zeekoeten goed vertegenwoordigd, dobberend op de kleine golfjes, soms alleen en soms in kleine groepjes. 
twee adulte brillendragers

Toch gaat het in deze periode maar om een goede duizend vogels die in de Nederlandse wateren verbijven dus wat dat betreft troffen we het deze dag wel. De zeekoeten hadden allemaal al hetzelfde winterkleed. Van de tientallen zeekoeten had geen enkele vogel nog het veel mooiere zomerkleed. Je moest daarom ook goed speuren of het jonge of adulte zeekoeten waren. De jonge vogels hebben nog geen scherp gedetailleerd kleed en missen ook de zwarte zijstrepen. Ze zijn wat egaler van kleur. 
zelfs in de haven een zeekoet
En wat ook opviel was de lange oogstreep die alle vogels hadden. Zeekoeten met die lange oogstreep worden ook wel de gebrilde zeekoeten genoemd en dat komt omdat deze vogels uit het arctisch gebied komen. Zuidelijke zeekoeten missen die brilstreep en die hebben we die dag niet gezien. De zeekoeten zonder brilstreep komen meer voor in het zuiden van het Kanaal tussen zuid Engeland en Frankrijk en verder zuidelijk natuurlijk, vooral als er steile rotskusten zijn want daar broeden ze.

In de vlucht is de zeekoet goed te herkennen, als het licht tenminste goed is en dat was zondag het geval, door de voorbij de staart uitstekende poten. De alken die voorbij vlogen hebben de poten onder de staartveren zitten en zie je dus niet. Daarbij is de dikke stompe snavel ook opvallend. 

Wil je meer weten van deze kleine zeebewoner, klik dan op de link,
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zeekoet

Geen opmerkingen: