vrijdag 8 oktober 2021

Vliegende torpedo.

knappe kop op de zeedijk van Westkapelle 
Op de een of andere manier vind ik dat de jan van gent iets mysterieus heeft. Ik denk dat dat komt door zijn`gelaatsuitdrukking`. De scherp getekende kop met de heldere oog met blauwe oogring kijken je echt aan en bij de meeste vogels zie je niets speciaals en dat komt denk ook door de meestal zwarte ogen die verder weinig zeggen. Een jan van gent is ook zo´n ultieme zeevogel die een groot deel van zijn leven in de lucht hangt en alleen als het nodig is, als een speer naar beneden duikt om een vis te vangen of aas te pakken.

Dat jagen ziet er altijd spectaculair uit. Van een flinke hoogte laat hij zich als een baksteen naar beneden vallen en klapt op het laatst de vleugels in waardoor de vogel op een speerpunt lijkt en moeiteloos het wateroppervlak klieft. Zonder al te veel weerstand schiet de vogel dan meters diep het water in en weet zo een door rondzwemmende vis te spietsen. 
frisse duik naar een visje

Vorige week zondag doken de jan van genten dat het een lieve lust was, spectaculair zoals de show werd opgevoerd. Soms zo dichtbij dat je amper een foto kon maken. De jan van genten broeden onder andere aan de overkant van de Noordzee, voor de Schotse kust op het eiland Bass Rock. Jaren geleden waren wij daar een keer vlakbij en zagen een wit eiland vol met meer dan honderdduizend jan van genten. Dit is een van de grootste broed kolonies in Groot Brittanniƫ en ongeveer 10% van de wereldpopulatie broedt hier.
prachtige 2e kalenderjaar jan

Het eiland kleurde niet alleen wit van de jan van genten maar ook van de vogelpoep. Het moet daar enorm gestonken hebben en ook de enorme herrie van de krijsende jannen moet gigantisch zijn. Wij stonden op een veilige afstand en konden de vele vogels rond de rots zien vliegen.

De jan van genten van afgelopen zondag waren ook luidruchtig en dat geluid,`kroh-kroh-kroh-kroh` klonk steeds net voordat de vogel het water raakte en achter de overboord gegooide visresten aan dook.
adulte jan

De onvolwassen vogels zijn soms nog mooier dan de adulte vogels omdat ze een prachtig vleugelpatroon hebben en toch al die mooie scherpe getekend kop hebben. Je ziet aan hun bouw en hun manier van vliegen dat ze gemaakt zijn om dagenlang op de wind boven de golven te zeilen. Ze hebben zelfs wat weg van een albatros die dat ook zo mooi kan.

Wil je meer weten van deze Noordzee albatros, klik dan op de link,
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/jan-van-gent

Geen opmerkingen: