dinsdag 5 oktober 2021

Over zee gejaagd.

grote jager
Jagers zien er niet als roofvogels uit maar het zijn wel degelijk roofvogels. In hun gedrag laten ze niets te raden over. Ze zijn constant bezig het leven van andere vogels moeilijk te maken. In het broedseizoen leven ze op het land en zijn ze de schrik van veel andere broedvogels en kleine zoogdieren. Alles wat door te slikken is, van ei tot jong vogeltje is een potentiĆ«le prooi. 

Als ze na het broedseizoen hun leven boven zee leven hebben ze een andere techniek aangeleerd. Ze achtervolgen meeuwen en sternen net zolang tot ze hun doorgeslikte voedsel weer uitbraken en eten dat dan op. Wat je maar lekker vindt denk ik dan. 
een kleptoparasiet aan het werk
(kleine jager)

Deze manier van eten vergaren heet dan met een mooi woord, kleptoparasitisme(moest ik even opzoeken). Tijdens de zeetocht vorige week zag ik verschillende keren de grote en kleine jagers aan het werk. Naast deze twee jagers heb je ook nog de middelste en zeldzamere kleinste jager. Ze lijken allemaal op meeuwen maar zijn het niet.

Op de een of andere manier zie je hoe ver ook op zee direct dat het om een jager gaat. De manier van vliegen is zo specifiek en meestal veel steviger en doelgerichter dan de wat slome dans-achtige vleugelslag van meeuwen

wenden en keren
Soms lijkt de vlucht zelfs valkachtig en dat voor een vogel met een spanwijdte van bijna anderhalve meter, als het tenminste een grote jager betreft.

De kleine jager is zeker dertig centimeter kleiner maar lijkt in de vlucht wel erg veel op de grote jager. Ook de jacht is vergelijkbaar , determinatie is dus een kwestie van details ontdekken. De snavel van de grote is echt een stuk forser dan de snavel van de kleine jager maar op grote afstand is dat dus nauwelijks waar te nemen.  

Wil je meer weten van deze echte zee roofvogel, klik dan op de link,
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-jager

Geen opmerkingen: