vrijdag 21 januari 2022

Een dwergpopulatie dwerggansjes.

Strijen, januari 2020
De dwerggansjes die elk jaar bij ons in het Oude land van Strijen overwinteren, nemen in aantal nog steeds gestaag af. Ooit waren ze ook in Zweden vrijwel uitgestorven of zelfs helemaal uitgestorven, dat weet ik niet precies meer. En jaren geleden hebben die Zweden besloten de soort een handje te helpen en met geïmporteerde dwerggansjes een fokprogramma te starten. 

In eerste instantie verliep dat programma succesvol maar na verloop van tijd is die gekweekte populatie toch wat aan het afnemen en dat is ook niet gek. De soort is om een bepaalde reden uitgestorven en als je die reden niet achterhaald en de leefomstandigheden van de soort niet aanpakt of ideaal maakt, blijft het aanmodderen.

Sallandse Heuvelrug, korhoenders paradijs?
Ik herken dat gepruts ook van het fokprogramma of van de herintroducering van het korhoen in Nederland. Jaarlijks wordt een mandje korhoenders uit Zweden gehaald en hier op De Sallandse Heuvelrug uitgezet met het idee dat het dan wel een keer goed gaat komen. Maar dat is dus niet zo. Ik kom trouwens zo op de vergelijking met die korhoenders omdat hun leefgebied een beetje op elkaar lijkt. Dwergganzen broeden in het hoge Noorden in wilgen- en berkenbosjes en korhoenders leven op de Sallandse Heuvelrug en eten daar van de wilgen- en berkenknoppen. 

Een beetje vergelijkbaar leefgebied echter door de stikstofuitstoot raakt dat leefgebied overbemest en vergrast alles, daarnaast is de dramatische insectenafname een belangrijke oorzaak waardoor de jonge korhoenders niet kunnen overleven. Funest voor deze vogels. Ik zou denken dat dat eerst aangepakt moet worden en pas daarna kun je voorzichtig hopen dat uitgezette vogels het hier weer gaan redden.

Dwergganzen hebben het dus zwaar, in 2013 bestond de hele Zweedse populatie uit slechts 43 vogels en dat aantal neemt nog steeds licht af. In Nederland overwinteren de meeste vogels in Petten en in de polders van Het Oude Land van Strijen. Daar zag ik begin deze maand negen exemplaren. Triest dat het zo slecht gaat met dit prachtige gansje. De gele oogring is wel het meest opvallende kenmerk. De witte kol loopt verder over het voorhoofd dan de kol bij de kolgans en is ook wel een kenmerk maar niet zonder de waarneming van de gele oogring. Een en een is twee zeg maar.

Wil je meer weten van dit supermooie maar, o zo zeldzame gansje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/dwerggans

Geen opmerkingen: