dinsdag 4 januari 2022

Steeds meer zilver in de polder.

grote zilverreiger
De grote zilverreiger is een echte aanwinst in ons Nederlandse vogelbestand te noemen. En dat is ook wel eens lekker, een vogelsoort die het nu een goed doet. Ik zie ze hier in de Oranjepolder vaak al van verre staan en ze zijn werkelijk prachtig. Ze zijn vaker het onderwerp in mijn blog en dat verdienen ze ook. 

Ze komen van oorsprong uit Zuid en Oost Europa maar wisten zich hier een kleine vijftig jaar geleden te vestigen. Broeden doen ze sindsdien ook in Nederland maar niet in hele grote aantallen. De broedgebieden beperken zich tot de Oostvaardersplassen en Lepelaarsplassen. Overwinteren doen ze wel in grote aantallen en niet eens zo ver hier vandaan. 

De Biesbosch is in strenge winters voor grote zilvers de topstek om te overleven. Het is wel eens voorgekomen dat meer dan 800 grote zilverreigers in de Biesbosch verbleven. Je kon ze toen vanaf de oude fietsbrug, van voor de herinrichting van de Noordwaard, in enorme groepen in de dode bomen en op de oever eronder zien zitten.
en nog een in bruidskleed

Afgelopen jaar, tijdens de broedvogel monitoring in de Biesbosch, zagen we afgelopen jaar steeds een paar grote zilverreigers in de rietpolders rondscharrelen. Voor zover ik weet is het nog niet tot broeden gekomen. In de Sliedrechtse Biesbosch is dat afgelopen jaar wel op twee plekken gebeurd. 

Ik zag ze in de Biesbosch in de rietpolder De Vijfambachten uit het midden van het uitgestrekte rietveld regelmatig landen en opstijgen. Ik ben daar alleen te weinig geweest om zeker te zijn dat er ook daadwerkelijk gebroed is. Het is vrijwel zeker dat er niet gebroed is, want er wordt daar wekelijks geteld ook door andere tellers en als ze er zouden broeden was dat zeker opgemerkt. Ze waren middenin het het broedseizoen aanwezig in het gebied, dus wie weet wat komend jaar gaat brengen?

Trouwens datzelfde gedrag zag ik daar afgelopen jaar ook van purperreigers en dat zou helemaal prachtig zijn dat meerdere reigersoorten en -koppels dit gebied kiezen om te broeden.

Wil je meer weten van deze deftige verschijning, klik dan op de lnk;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-zilverreiger

ruim dertig foeragerende grote zilvers

Geen opmerkingen: