donderdag 6 januari 2022

Ekster City.

Het jaar is net een paar dagen oud en ik zie nu al actieve eksters in de buurt van hun nesten van afgelopen jaar. Ze zijn druk met niks en maken herrie voor tien. Bouwen doen ze nog niet maar aan de schermutselingen te zien, duurt dat niet heel lang meer. Het zijn sowieso vroege broeders en dat broeden begint al in maart als heel wat broedvogels nog ver buiten Europa verblijven.

een deel van de nesten bij ons in de buurt
Door dat drukke gedoe, trekken de eksters wel mijn aandacht en verwonder ik mij steeds weer over de kunstige bouwwerken hoog in de bomen. Het zijn soms architectonische hoogstandjes met een afdak en een bij-nest voor het geval dat. De ene ekster is snel tevreden met een stevig maar compact nest en de andere ekster weet niet van ophouden en bouwt zijn nest uit tot een soort appartementencomplex waar meerder eksterfamilies in zouden kunnen wonen(foto in het midden).

Veel vogels bouwen een standaard nest en aan zo'n nest is vaak de vogelsoort te herkennen. Winterkoninkjes, merels, roeken bouwen ieder hun nest op dezelfde manier als hun soortgenoten maar bij eksters zie je toch wel de grootste variatie in bouwstijl. Ik weet niet goed hoe je die verschillende bouwstijlen bij hun zou kunnen omschrijven, zoals wij bijvoorbeeld de Neogotische, Jugenstil of Griekse bouwstijlen kennen. De bouwstijlen zullen wel niet te benoemen zijn, oftewel de nesten zijn gewoon stijlloos.

het territorium bewaken
Er zitten nu nog geen bladeren aan de bomen en dan vallen ze goed op. Als ik door de wijk loop zie ik op veel plekken eksternesten. Bijna allemaal hoger dan tien meter in de top van een boom, de soort boom maakt ze niet uit en gaat van plataan, populier tot kastanje. Het territorium van zo'n eksterkoppel is niet echt groot en je hoort ze vaak ook naar elkaar roepen en soms leidt dat tot een grensconflict en wordt er kort orde op zaken gesteld. Ik kan vanuit onze zolder zeven eksternesten hier in de buurt zien allemaal op minder dan honderd meter van elkaar. Ik schat dat ten noorden van de Oostpolderweg ongeveer 25 nesten bewoond worden en 15 losse jongelingen leven, bij elkaar zijn dat dus tussen de 60 en 70 eksters. Alsof het niks is.

een bende van 10 jonge eksters in de wijk
Hier aan de rand van de polder verblijven ook nog ongeveer vijftien jonge eksters die als groep door de wijk trekken en met name bij ons op het plein rond de grote plataan foerageren. Hun thuisbasis is het SCO complex, de elzen en essen langs de voetbalvelden gebruiken ze om samen te komen en vanwaaruit ze ook steeds weer op pad gaan. 

Ooit bouwen deze jongelingen hun eigen nest in de wijk en nemen zij de plekken van de huidige generatie eksters in. Ze loeren nu al naar de beste plekjes en kunnen niet wachten. Toch duurt dat 2 a 3 jaar voordat het zover is. Het zijn wat dat betreft net mensen die ingeschreven staan voor een nieuwe woning.

Wil je meer weten van deze bouwmeesters, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ekster

Geen opmerkingen: