vrijdag 14 januari 2022

Een eider in de buurt.

2 mooie eiders
Vorige maand zat amper 1 dag een eider in de Noordwaard. Er waren maar twee vogelaars die het geluk hadden om deze prachtige zeevogel hier te zien. Ik heb dat geluk nog niet gehad maar aan de kust is deze eend, verwant aan de zaagbekken familie, geen bijzonderheid. Ik kan ze daar in het winterhalfjaar altijd wel vinden. Zelfs in het het voorjaar tot aan de zomer toe zitten een aantal eiders in de haven van Neeltje Jans. En of ze daar ook broeden weet ik niet helemaal zeker, maar dat zou best weleens kunnen.

De eiders zijn nu in hun prachtkleed en dat maakt ze tot een van de mooiste zeevogels en is zeker het mooiste lid van de Merginae(zaagbekken)familie. Dat zou je trouwens niet zeggen maar toch is het er een. Net als de brilduiker, het nonnetje, de zwarte- en grote zee eend en nog een paar, horen ze bij elkaar.

adult vrouwtje eider
De eiders die nu aan onze kust te zien zijn, hebben de prachtigste kleuren, een zalmroze borst, mosgroene nek, zwarte pet, witte wangen, gele bovensnavel en een witte rug. Het lijkt qua kleuren wel de beschrijving van een regenboog. Er zijn niet veel vogels met zo'n mooie kleurencombi. Vrouwtjes zijn gewoon bruin en met name de vorm van de snavel en kop maakt duidelijk dat het een eider betreft. 

Wij zitten trouwens aan de meest zuidelijke grens van het broedgebied van deze eenden. Broeden doen ze in Nederland alleen op de Wadden en verder noordwaarts. 

geeloranje bovensnavel
De aantallen hier zijn klein maar net als nu in de winter zitten er toch behoorlijk wat. Als de wind een beetje gunstig is en niet al te hard waait, zitten ze niet ver uit de kust en zijn ze heel goed te bekijken.

De gele tot oranje bovensnavel van de mannetjes eider geeft aan dat het een eider is die uit Spitsbergen, IJsland en Groenland komt. Deze eiders worden als een ondersoort(borealis) beschouwd. De andere eiders, zoals die bij ons voorkomen en broeden, hebben een wat donkerdere bovensnavel. Hoewel ik hier mijn handen niet voor in het "water" durf te steken.

Die winterse eiders die nu bij ook ons zitten, hebben en enigszins geeloranje bovensnavel maar ik weet niet goed of het hier die noordelijk eiders betreft. 

Wil je meer weten van deze schitterende mosseleter, klik dan op de link; 

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/eider

Geen opmerkingen: