dinsdag 18 januari 2022

IJsvrij blijven.

meer groen dan blauw
Deze winter stelt nog niet veel voor en ijs heeft er nog niet gelegen. En geen ijs, laat dat nou ideaal zijn voor de ijsvogels. IJsvogels sneuvelen massaal als er een weekje ijs ligt, net als vorig jaar maart en dat kunnen we nu nog merken. Bijna twee derde van alle ijsvogels is vorig jaar van de honger gestorven. IJsvogels kunnen niet, zoals veel andere vogels wel kunnen, in de winter overschakelen op zaden. Nee die moeten vis eten en dat elke dag weer, want de kachel moet om te overleven blijven branden.

Doordat vorig jaar zoveel ijsvogels zijn doodgegaan, is de vanzelfsprekendheid op een ontmoeting met deze blauwe schicht niet meer vanzelfsprekend. 
ijsvogel op het vinkentouw
Het lukt mij nog wel om maandelijks een ijsvogel te zien en dat lukt mij omdat ik heel veel buiten ben. Als de winter dit jaar zo doorkabbelt, is dat een zege voor de ijsvogels en kunnen we weer rekenen op een voorzichtig herstel van de meer dan gehalveerde populatie. 

De tijd dat we landelijk weer boven de 1200 broedparen zitten, zal nog wel een tijdje duren. Dat is wel het voordeel van deze soort, ze zijn zeer veerkrachtig en kunnen zomaar drie legsels van vijf tot zelfs acht eieren in een seizoen produceren.

ijsvogelwand in de Oranjepolder
De ijsvogels op de Hillen aan het eind van de Statendamweg hebben de winterse week van afgelopen jaar goed doorstaan want daar zie ik ze vrijwel altijd wel rondvliegen, De ijsvogels hier in de Oranjepolder hebben het wel lastig gehad want een dagelijkse ontmoeting met een ijsvogel zit er hier sindsdien niet meer in. Die hebben het dus mogelijk niet gered.

In de Natuurtuin van IVN Mark & Donge in de Oranjepolder is twee jaar geleden een ijsvogelwand gemaakt die nog wacht op de eerste bewoners maar met die uitgedunde ijsvogelstand kan dat nog wel even duren. Aan deze luxe vrijstaande woning ligt het niet, in de poel krioelt het van de stekelbaarsjes, het favoriete voedsel van de ijsvogel. Een kwestie van tijd denk ik.

Wil je meer weten van deze inmiddels zeldzame blauwe schicht, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ijsvogel

Geen opmerkingen: