vrijdag 25 februari 2022

Bukken voor een aalscholver?

hoofdtooi al in broedstand
Elke ochtend als ik met de hond door de wijk loop, is het uitkijken geblazen want de aalscholvers hebben net gevist en hebben al wat prooi verteerd wat er ook weer uit moet. Ze zitten met de vleugels wijd op de lantarenpalen en sproeien hun uitwerpselen over de stoep. Op veel plekken onder de lantarenpalen is het wit van de poepstpetters. Uitkijken geblazen dus.

De aalscholvers hebben al broedvlekken en een prachtige verentooi op hun kop. Aalscholvers zijn er ook altijd vroeg bij en broeden vanaf deze maand. Het is een echte koloniebroeder en daar kijk ik dan weer naar uit. Waar zijn die kolonies nu precies te vinden? In de Biesbosch zijn op enkele plekken nog kleine kolonies te vinden maar die zijn echt niet zo groot meer als vroeger.

slaapplaats annex broedkolonie
(langs de Amer, tegenover Gat van den Ham)
Bij het Gat van den Ham broeden aalscholvers samen met blauwe reigers en dat is niet vreemd. Ze zoeken elkaar wel vaker op om samen te broeden. Je kunt ook goed zien hoe zo'n broedkolonie is samengesteld. De grote platte nesten van de blauwe reigers zitten meestal laag in de bomen, soms maar een meter of net wat meer boven het water terwijl de aalscholvers behoorlijk hoog in de bomen kunnen zitten. 

De aalscholvers broeden langs de Amer en slapen buiten het broedseizoen tegenover de jachthaven van Drimmelen bij de Onderplaat, zeg maar randje  Biesbosch.
hij zit er klaar voor, bukken.....
Op deze slaapplaats neemt het aantal aalscholvers gestaag af en komend weekend vindt de landelijke slaapplaats telling weer plaats. De laatste paar jaar kom ik niet verder dan tussen de veertig en vijftig aalscholvers. 

In 2012 sliepen op diezelfde plek nog honderdzestien aalscholvers. In 2018 maakte ik daar nog iets opmerkelijks mee, er sliepen ook nog eens zeven grote zilverreigers maar dat was een eenmalige waarneming. Waar die nu slapen is mij niet duidelijk.

Gedurende de dag zitten hier in de wijk vijf aalscholvers en vangen in de stadsvijvers op zijn tijd een visje. Er moet ook veel vis zitten want als ik zie wat de sportvissers vangen dan duiken deze aalscholvers zo op een gedekte tafel. En dan wordt ook duidelijk waarom de stoep onder de lantaarnpalen zo wit is. Oppassen als je er onderdoor loopt want je hebt zo een witte jas aan.

Wil je meer weten van deze onderwaterjager, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/aalscholver

Geen opmerkingen: