dinsdag 15 februari 2022

25 jaar oud en nog steeds topfit.

ringen zoeken op de zeedijk bij Westkapelle
Ringen aflezen is een hobby in een hobby. Niet iedere vogelaar houdt zich hiermee bezig en die weten eigenlijk niet wat ze missen. Kijk, het aflezen is op zich is al een sport want de vogels werken niet altijd mee en gaan vrijwel zonder uitzondering precies zo zitten dat je de letter en/of cijfercombinatie net niet helemaal af kunt lezen. Het gaat dan ook vaak mis en het is een echt geduldwerkje. Maar die keren dat het lukt wordt het pas echt leuk.

De afgelezen ring meld je dan bij de ringer of bij het betreffende ringproject. Dat is in het begin altijd een klusje om bij de juiste instantie terecht te komen. Er lopen namelijk heel veel ringprojecten in binnen- en in buitenland.
25 jarige larus argentatus 6F
De kleur van de ring in combinatie met de codering geven vaak al een indicatie in welk land de vogel geringd is. Ook de meeuwensoort geeft al een richting aan. Een pontische meeuw met een gele ring en zwarte letters/cijfers is een Pool of een Duitser.

Een zilvermeeuw met witte of zwarte ring en zwarte en resp witte letters/cijfers is een Nederlander of Belg. Zo las ik in november bij de waterzuivering in de Oranjepolder bij een adulte zilvermeeuw een witte ring met de zwarte letters 6F af en meldde die in dit geval bij het ringproject, buijs@ecoconsult.nl. Na een tijdje krijg je altijd de levensloop van de desbetreffende vogel in je mail. 

En zilvermeeuw(Larus Argentatus) 6F bleek een hele taaie rakker te zijn. Deze vrouwtjes zilvermeeuw bleek in juni 1996 als pullus bij Shell Moerdijk geringd te zijn door ringer H.van Vugt. Deze meeuw is dus inmiddels 25 jaar oud. In de tussenliggende periode is deze meeuw vaker gezien en gemeld maar nooit erg ver uit de buurt. Ze is geen echte reiziger en behoorlijk honkvast.
1e winter juveniele zilvermeeuw
met ring SG blauw
Zij hing graag bij Shell Moerdijk rond en ik snap niet wat daar zo leuk aan is maar ze hing ook bij de vuilstort De Spinder in Tilburg rond en op veel plaatsen daar tussenin, waaronder de waterzuivering in Oosterhout. Als het maar smerig is, dan is deze meeuw pas op haar gemak.

Zo te zien is deze zilvermeeuw de afgelopen 25 jaar ongeschonden doorgekomen en ziet ze er nog patent uit. Zou het dieet van menselijke uitwerpselen en restafval van de Tilburgers het geheim zijn om gezond en fit oud te worden? Wie zal het zeggen maar zo zie je maar dat het aflezen van een simpele ring je heel veel interessante informatie verschaft.

ringcombinaties per soort
Gisteren las ik op de Brouwersdam een ring af van een jonge zilvermeeuw. Ook weer rechts maar nu blauw met 2 zwarte letters aan het "dijbeen", oftewel tibia. De ring is inmiddels gemeld bij een Engelse ringer en nu is het weer afwachten wat in de levensloop van deze meeuw te lezen is. In het schema rechts de kleur van de ring met de kleur van de letter/cijfercombi.

Wil je meer weten van ringprojecten en zelf melden van ringen, klik dan op de link;
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=27678#:~:text=De%20website%20submit.cr%2Dbirding.org%20bestaat%20inmiddels%20vier,omdat%20het%20veel%20administratietijd%20bespaart.

Geen opmerkingen: