dinsdag 1 februari 2022

De mooiste zwaan ooit?

kleine zwanen in de Willemspolder
Veel kleine zwanen zitten nog in Duitsland en ik heb een donkerbruin vermoeden dat als de winter zo door suddert, ze daar ook blijven. Ik las dat de kleine zwanen door de jaren heen steeds minder ver naar het Zuidwesten(lees Engeland en Nederland) trekken. Gemiddeld genomen vliegen ze elk jaar 13 kilometer minder ver Westwaarts en in totaal is dat inmiddels opgelopen tot een kilometertje of 600. 

Langzaamaan gaan we ze dus steeds minder zien en ook de periode dat ze hier blijven, wordt steeds korter. Kwamen ze jaren en jaren geleden al in september aan en vertrokken ze pas einde februari begin maart, komen ze nu soms pas in december aan en zijn ze in februari weer weg. 
dramatische afname winterse zwaantjes
(grafiek SOVON, dec 2021)
In de Gecombineerde Willemspolder in Oosterhout, waar altijd een groep kleine zwanen overwintert, zitten dit jaar maximaal 25 kleine zwanen meer niet. Voorgaande jaren lag dat aantal op 75 vogels met uitschieters naar ruim 200 exemplaren in januari 2017.

In Engeland zien ze amper nog kleine zwanen en dat staat ons op den duur ook te wachten. De tijd dat 200 tot 300 kleine zwanen in de Biesbosch in de Noordwaard zaten, is allang voorbij. In 2010 of 2011, ik weet het niet precies meer, heb ik ze daar nog wel in die aantallen gezien. 

opvliegende jonge kleine zwaan
Vanaf toen zijn de aantallen heel snel teruggelopen en nu mag je van geluk spreken als je daar nog 40 tot 50 kleine zwanen ziet. Deze week zitten ze in de Biesbosch in polder de Moordplaat. Een lastig gebied waar je alleen met een boot kunt komen en dan zitten ze daar ook nog eens op een lastig plek. 

De afname van kleine zwanen in onze regio heeft dus met name te maken met de steeds korter wordende winterse trekroute waardoor grote aantallen kleine zwanen in Noord Duitsland en Denemarken blijven hangen en gelijk hebben ze. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? De wereldpopulatie kleine zwanen staat ook onder druk en de aantallen nemen nog steeds af. En van die wereldpopulatie overwintert meer dan de helft hier in Nederland en dat neemt nu dus ook af met die korter wordende trekroute. 

Wil je meer weten van deze mooiste zwaan onder de zwanenfamilie, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-zwaan

Geen opmerkingen: