vrijdag 1 april 2022

Fitte visarend weer thuis.

visarend bij de schuur van SBB
Hoe ze het doen weet ik niet maar op 25 maart, je kunt er de klok bijna op gelijk zetten, komen de visarenden terug naar de Biesbosch. Zonder kalender, wekker, of startsein voor de lange tocht naar huis, zijn er ineens. Ik vermoed dat deze zogenaamde biologische klok ook weer te maken heeft met het aantal uren daglicht. Veel vogels maar ook planten en insecten reageren op het aantal uren daglicht en komen bij voldoende daglicht uren in actie. Met het lengen van de dagen neemt ook de temperatuur toe en dat speelt natuurlijk ook een rol. Maar voor trekvogels die in Afrika zitten is dat anders die weten immers niet wat voor weer we hier hebben.

En dat de visarenden zo exact op de dag precies arriveren geldt ook voor bijvoorbeeld koekoeken en gierzwaluwen en zo zijn er nog wel een paar die op een strak datumschema vliegen. Het kan een of twee dagen schelen maar dat heeft dan met de weersomstandigheden zoals tegenwind of zware regenval tijdens de reis te maken. Andere vogels komen over een wat langere tijd binnen. Die zijn niet zo kritisch en die komen over een langere periode binnendruppelen en het broedseizoen duurt toch nog wel even.

3 jonge visarenden, 20 juli 2020
De visarend die in de Noordwaard die bij de schuur van Staatsbosbeheer(SBB) broedt, is ook weer dezelfde van afgelopen jaar want hij heeft ook weer een zwarte Duitse ring aan de poot en die vogel houdt wel van een strak tijdschema. 

De vogel is nu een week terug en is al volop in de weer met takken om het nest op te kalefateren want dat nest heeft in het afgelopen half jaar wel wat te verduren gehad. Neem de vier stormen van de afgelopen maand maar eens. Een wonder dat een hoop takken zo stevig kan zijn. Naar mijn idee is het een kwestie van takken stapelen en komt er geen touwtje aan te pas. Op de webcam van "Beleef de Lente" is het aanslepen en stapelen van takken al te zien.

een vers gevangen blankvoorn tussen de tenen
Wat je niet zo snel in de gaten hebt, is dat dit broedseizoen, van nestbouw of onderhoudswerk-zaamheden aan het nest tot het vliegvlug worden van de jonge visarenden, toch snel vier tot vijf maanden duurt. 

Dat is toch een drukke en inspannende periode voor de oudervogels. Daarna hebben ze nog een paar maanden voor zichzelf om voldoende kracht en energie op te doen voor de terugreis naar Afrika.

Deze visarenden broeden alweer een jaar of zes in de Biesbosch en in totaal leven daar nu drie broedparen die vorig jaar maar liefst drie keer drie jongen groot brachten. Het voorrecht van broedende visarenden is vooralsnog aan de Biesbosch voorbehouden. Er worden wel pogingen buiten de Biesbosch, zoals in 2021 in Limburg, waargenomen maar tot op heden niet succesvol.

Wil je meer weten van de meest exclusieve roofvogel van Nederland, klik dan op de link;
https://www.sovon.nl/nl/nieuws/broedpopulatie-visarend-groeit

Of kijk naar "Beleef de lente". het visarendennest
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/Visarend?gclid=CjwKCAjwopWSBhB6EiwAjxmqDVlWbsUMPTw4MDTFhTxz4fpfcpYmVGrkaDX0PHw-ryZIEAWZeEx4ZRoCK5AQAvD_BwE

Geen opmerkingen: