dinsdag 5 april 2022

Wat zingt daar in het riet?

rietzanger Noorderplaat, 2 mei 2018
De eerste rietzangers zongen vorige week nog niet uitbundig maar ze waren er wel. Best vroeg want dit was voor mij de tweede vroegste waarneming van een een rietzanger tot nu toe. Mijn vroegste waarneming was op 24 maart 2017 ook in de rietpolder Noorderplaat. Het leuke van die vroege rietzangers is, dat je daar het hele verdere voorjaar tot in augustus toe, plezier van hebt. 

Later in het seizoen zingen ze niet zoveel meer maar je ziet ze dan nog wel. Daarbij komt dat ook een flink aantal jonge vogels rondvliegt. Dan is er aan rietzangers even geen gebrek. De kleine karekiet om maar eens een andere rietvogel te noemen, komt een maand later pas terug en dan zitten alweer aardig wat van die rietzangers op het nest.

De kleine karekiet is dus een stuk later en moet in dezelfde tijd als de rietzanger zijn jongen grootbrengen. Die staat dus onder een flinke tijdsdruk en waarom dit vogeltje een maand langer wacht om terug te komen weet ik niet. Ze overwinteren allebei ten Zuiden van de Sahara en het is dus best bijzonder dat er zo'n tijdsverschil in de terugkeerdatum zit.
kleine karekiet in de Oranjepolder, juni 2020

Kijk van de bosrietzanger die weer een maand later terugkomt, snap ik dat nog wel. Die moet namelijk uit Zuid Afrika terugkeren en dat is een serieus stukje extra vliegen. Ik denk dat de bosrietzanger de langste afstand van de zangvogeltjes aflegt.

De rietzanger neemt met de bouw van zijn nest wel een groter risico dan bijvoorbeeld de kleine kar. De kleine karekiet bouwt zijn nest wat hoger in het riet terwijl de rietzanger zijn nest net boven de grond bouwt, vaak aan de rand van de rietkraag. 

Bij een plotseling stijgend waterpeil komt zo'n nest in de gevarenzone en dan zijn die oude rietpolders in de Biesbosch ideaal. Daar wordt door de boswachter het waterpeil strak gereguleerd. Klepduiker open of dicht, water er in of er uit, alles voor het perfecte waterpeil.

De broedvogels hebben het hier goed voor elkaar, de meest ideale omstandigheden worden hier gecreƫerd en daar is de vogelstand bij gebaat. Deze twee rietvogels komen vooral in de Westelijke helft van ons land voor en in geringe mate in het Oosten van het land. Trek een lijn van Tilburg naar Groningen en dan heb je die grenslijn te pakken

Wil je meer weten van deze druktemaker in de rietkraag, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rietzanger

Geen opmerkingen: