dinsdag 26 april 2022

Weidevogelbescherming.

dinsdag 19 april
Deze week komen in de Gecombineerde Willemspolder hoogstwaarschijnlijk de eerste kievitjes uit het ei. Het eerste vliegvlugge kievitje in Nederland van dit jaar vliegt waarschijnlijk alweer een paar weken rond maar dat is niet hier in de Willemspolder, hier zijn ze wat later. Wekelijks vinden we nog nieuwe nesten met drie tot vier eieren. 

De kieviten hebben dit jaar de juiste velden uitgekozen want daar wordt maar weinig op gewerkt. Voor het eerst zijn verschillende velden met zomertarwe ingezaaid en dat heeft mogelijk te maken met de oorlog in Oekraïne. Daar komt voorlopig geen tarwe vandaan en moeten we hier de graanaanvoer voor een deel met onze eigen boeren opvangen. En die ruiken geld. De produktie zal lang niet voldoende zijn en de kwaliteit ook niet maar alles beter dan niets. In de Willemspolder kenden we wel velden met wintertarwe maar die tarwe is alleen geschikt als veevoer.

"work in progress", nog 1 ei erbij en klaar.
Maar goed, onze kieviten profiteren hiervan want het graan was al gezaaid voordat de kieviten aan de leg begonnen. De boeren hoeven aan deze gewassen maar weinig te doen en zullen hooguit een keer tegen insecten spuiten. "Maar" een keer spuiten klinkt alsof het niet veel is maar ook een keer spuiten is eigenlijk teveel want insecten hebben het in in deze vijandige agrarische wereld niet makkelijk. 

Op de andere belangrijke velden waar behoorlijk wat nesten liggen zijn erwten ingezaaid en ook daar hoeft niet zoveel te gebeuren. Met wat geluk glippen de kieviten mooi tussen de bewerkingsronden door en hebben we dit jaar wat meer vliegvlugge kieviten dan anders. Dat mag ook wel want het aantal nesten neemt in rap tempo af.

Naast de kieviten die we in de Willemspolder beschermen, leven in deze polder gele kwikstaarten en ik vermoed dat die dit jaar met meer broedkoppels aanwezig zijn. Dat zou helemaal mooi zijn want deze prachtige weidevogel krijgt helaas geen hulp van de weidevogelbescherming. Het zoeken en beschermen van deze nestjes is te lastig, ze doen dat zo stiekem dat het vinden van een nestje vrijwel onmogelijk is.

Dat geldt trouwens ook voor de nesten van veldleeuweriken, graspiepers en wulpen in deze polder. Je zou wat meer voor deze vogels willen doen maar dat is niet haalbaar. Deze vogels zijn zo handig in het verstoppen van hun nesten met eieren dat er naar zoeken veel teveel tijd zou kosten. En dan heb je nog eens het risico op verstoring. Nee, dat wil je ook niet dus hoop je altijd maar dat het vanzelf goedkomt.

Geen opmerkingen: