dinsdag 12 april 2022

Buitelende huiszwaluw.

jagend achter insecten
Zo rond tien april zie ik meestal de eerste huiszwaluw van het jaar. Gisteren was dat de elfde en de jaren ervoor een of twee dagen eerder of later. Meestal gebeurde dat in de Biesbosch en dat komt denk ik omdat daar het meeste voedsel te vinden is.

Hier in de buurt is geen goede foerageerplek te bedenken. Je hebt in deze omgeving alleen intensief beheert agrarisch gebied, niet ideaal voor een huiszwaluw, hoewel aan de rand van de polder nog een piepkleine kolonie te vinden is maar die wordt altijd wat later in deze maand bezet. Eerst ergens anders opvetten en dan pas uitgerust en topfit naar het broedgebiedje bij de Willemspolder.

De oever- en boerenzwaluwen zijn net wat eerder terug en na deze huiszwaluw is het nog twee weken wachten op de eerste gierzwaluw en dan zijn ze allemaal terug. 
Biesbosch juni 2021
Of je moet de nachtzwaluw nog meerekenen dan duurt de aankomst van de laatste zwaluw nog wat langer. Van heel dit clubje zijn er maar een paar familie van elkaar en hebben ze alleen "zwaluw" in de naam gemeen. Oever-, huis- en boerenzwaluw zijn wel familie van elkaar, de gierzwaluw behoort tot een andere familie net als de nachtzwaluw die weer tot een hele andere familie behoort. Dat zit net zo in elkaar als dat bij de eksters. Klapekster, scholekster en ekster zijn ook geen familie van elkaar.

huiszwaluwen april 2020
De eerste huiszwaluw van dit jaar zag ik gisteren bij Keesjes Killeke in de Biesbosch, De naam van de plek alleen al is prachtig, net als de rest van dat deel van de Biesbosch. In de vroege ochtend als het net licht is en de kleuren nog zacht zijn, ben je in een wonderschoon gebied. 

Je komt geen mensen tegen en alleen de vogels laten zich daar uit volle borst horen. En al rondkijkend wordt je blik dan doorkruist door een prachtige huiszwaluw. Zwenkend over de dijk even verdwijnen achter een boom om vervolgens een mooie looping te maken. De eerste van het jaar is gespot. Het voorjaar is in volle gang, prachtig!

Wil je meer weten van deze mooie zwaluw, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/huiszwaluw

Geen opmerkingen: