donderdag 20 oktober 2022

Grauwe pijlstormvogel voor de kust.

een stevige Westenwind
Met een stevig briesje uit het Westen of liever nog het Noordwesten, komen de meest mooie zeevogels onder kust. Het nadeel van zo'n stevige wind is dat je de kijkers niet makkelijk stil en stabiel kunt houden en erger nog, je amper iets ziet van de sterk tranende ogen.

Neemt niet weg dat ondanks die ongemakken, zo'n zeedag de mooiste plaatjes oplevert. Een jagende grote jager achter een meeuw aan of een groep voorbij razende zwarte zee eenden, het maakt niet uit, alles is bijzonder voor een "binnenlander".

Van de meeste gangbare zeevogels is de Jan van Gent wel de bekendste en de grauwe pijlstormvogel is dan wel de minst bekende. Toch vliegen die in deze tijd volop langs de kust alleen moet je ze wel opmerken. Ongeveer de helft zo groot als een jan van Gent met ongeveer hetzelfde silhouet maakt dat je je hier zo in kunt vergissen. 
grauwe pijlstormvogel

Deze zeevogel is echt een globetrotter en reist de hele wereld over. Als je hem ziet vliegen, snap je ook wel hoe hij dat doet. De wind is zijn grote hulpmiddel en stuurt hem van Noord naar Zuid en van Oost naar West over de wereldzeeën. Hij zeilt of liever gezegd, hij keilt vaak in een kantelende vlucht voorbij. Zo zagen wij ze een kleine twee weken geleden over de Noordzee vliegen. 

De vogels die nu even langs onze kust vliegen zijn weer op weg naar het Zuidelijk halfrond om daar naar de broedgebieden te gaan. Bijna niet voor te stellen maar ze broeden bijvoorbeeld in Nieuw Zeeland en komen dus na het broedseizoen naar het Noorden en verblijven dan zelfs nog veel Noordelijker dan de in onze Noordzee.

Wil je meer weten van deze globetrotter, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grauwe-pijlstormvogel

Geen opmerkingen: