maandag 10 oktober 2022

Euro Birdwatch 2022.

vogeltrek 
Zaterdag 1 oktober werd de Euro Birdwatch gehouden. Elk jaar wordt de EBW in het eerste weekend van oktober gehouden. Langs de gehele Westkust van Europa worden op telposten alle voorbijtrekkende vogels geteld. 

In Nederland worden ruim honderd telposten bemand. Vorig jaar trokken het in heel Europa op die bewuste dag meer dan zeven miljoen vogels voorbij. En dan te weten dat die trek een aantal weken aanhoudt en ook 's-nachts doorgaat. Dan hebben we het dus op meer dan tien miljoen vogels als het niet meer is.
Totaal in Nederland 

De West Brabantse Vogelwerkgroep bezet een telpost bij Breda, de Vogelwerkgroep Biesbosch telt vanaf de Dordtse Biesbosch en zo zijn er nog wel een paar hier in de buurt. De trek verloopt dus over een breed front over Nederland en dat gaat dan steeds verder naar het Westen in een steeds smallere strook langs de kust en zo verder Zuidwaarts richting Afrika.

Tijdens de EBW telling verbaasde ik mij over de enorme aantallen zanglijsters. Steeds vlogen op redelijke hoogte golven van tien tot dertig zanglijsters over. Tussen al die zanglijsters zaten ook flink wat koperwieken, merels en een incidentele beflijster. 

De zanglijsters vlogen in een soort los verband op redelijke afstand van elkaar terwijl de koperwieken er juist voor kozen om groepjes vrij dicht bij elkaar te blijven. 
De ervaren tellers waar ik tussen stond herkenden elk geluidje en konden met gemak de soortnaam benoemen. Zelfs de individuele beflijster die in een groep zanglijsters meevloog werd op zijn roepje herkend en daarna door de verrekijker ook gezien en bevestigd. Zelfs de buidelmees die langs de rivier voorbijtrok werd gesnapt. Zijn enkele roepje werd gehoord en herkend. Later werd de geluidsopname beluisterd en kon je roepende buidelmees goed horen. Dat was nog eens een scherpe vogelaar die dit vogeltje herkende. Om jaloers op te zijn.

Achteraf bleek dat die dag landelijk een topdag voor zanglijsters te zijn en langs onze telpost is ruim 6% van het landelijke aantal. In de bijna veertig jarige geschiedenis van trektellen was dit pas de tweede keer dat zoveel zanglijsters hier passeerden. 

Wil je meer weten van de Euro Birdwatch, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/help-mee/kom-zelf-in-actie/tel-mee/euro-birdwatch?

Geen opmerkingen: