dinsdag 4 oktober 2022

Zoeken langs de kust.

JO717, larus fuscus intermedius
Bijzondere meeuwen vind je eigenlijk alleen maar langs de kust en natuurlijk ook op zee. In het binnenland leven ook veel meeuwen en ook wel wat bijzondere soorten zoals de zwartkop-, geelpoot- en pontische- meeuw maar voor de echte bijzondere soorten moet je toch aan de kust zijn. Dwergmeeuwen, vorkstaartmeeuwen en drieteenmeeuwen zijn echte ¨zeemeeuwen¨ die je in het binnenland eigenlijk niet tegenkomt. 

Maar behalve deze meeuwensoorten, verblijven aan de kust ook beide mantelmeeuwensoorten die oorspronkelijk hier niet vandaan komen. De kleine- en grote mantelmeeuwen uit Scandinavië trekken in het najaar ook naar het Zuiden en blijven dan soms ook bij ons voor langere tijd aan de kust hangen. Het klimaat is hier toch wat milder dan in  het Noorden van Scandinavië. 

grote mantelmeeuw, geboren op 4 juli 2019
in Skinnfellskjæret, Arendal Noorwegen
Het probleem is dat je deze officiële ondersoorten niet een, twee, drie kunt herkennen of ze moeten geringd zijn. En dat is natuurlijk een sport op zich om die ringen af te lezen. Afgelopen week lukte het om de ringen van twee Noorse meeuwen af te lezen. Een noorse kleine mantelmeeuw, ringnummer JO717 en een grote mantelmeeuw met ringnummer J17AE. De noorse kleine mantelmeeuw is een officiële ondersoort en heeft de Latijnse naam larus fuscus intermedius, terwijl ¨onze¨ kleine mantelmeeuw larus fuscus heet.

De noorse kleine mantlmeeuw is op 29 juni 2008 in Storøytåa, Mandal, Vest-Agder, Noorwegen geringd en zit nu bij ons aan de kust. Volgens mij is deze vogel met zijn 14 jaar al aardig op leeftijd en houdt hij het goed vol.

De geringde noorse grote mantelmeeuw is een stuk jonger, ik heb zijn levensloop opgezocht en hiernaast geplaatst. Hij heeft nu bijna het volwassen kleed  en alleen op de kop kun je nog wat grijze streepjes zien en die gaan de komende tijd ook verdwijnen en krijgt hij een spierwitte kop en is dan met vier jaar een volwassen meeuw.

De komende maanden loont het zeker om de meeuwen aan de Zeeuwse kust eens goed onder de loep te nemen. Sowieso is het leuk om de verschillende soorten te zoeken en dan ook nog eens op jacht te gaan naar geringde vogels. Via de site www.ringmerking.no kun je de ringen melden en ook gelijk de levensloop van de vogel inzien. Een aanrader!

Geen opmerkingen: