maandag 24 oktober 2022

Желтобровая овсянкa is de weg kwijt.

Желтобровая овсянка (geelbrauwgors)
De vogel was even landelijk nieuws. Honderden vogelaars uit heel Nederland waren naar Drenthe gereisd om de geelbrauwgors te zien. Wij waren toevallig op vakantie in Drenthe en verbleven vlakbij de plek waar deze dwaalgast was neergestreken. 

Wat later in de middag ben ik gaan kijken of ik ook een glimp van dit beestje kon opvangen. En zoals dat altijd gaat als er iets bijzonders te zien is, barste het ook nu van de fotografen en vogelaars.  Het viel mij erg mee dat iedereen op gepaste afstand van de gors stond. Hij trok zich van al die belangstelling niets aan en at rustig verder van de oogstresten in de berm van de weg. Precies in de bocht waar de boer het erf van de boerderij oprijdt. Die vogel houdt het hier nog wel even vol.

Route in vogelvlucht 
Oost Siberië-Zuid China
Deze geelbrauwgors komt oorspronkelijk uit Oost Siberië en had eigenlijk naar Zuid China moeten vliegen want daar overwintert hij normaalgesproken. Er moet iets mis zijn met zijn GPS systeem want anders komt hij hier niet terecht. Ik vermoed dat een geslaagde terugreis er niet in zal zitten. 

De afstand die hij nu heeft afgelegd is twee keer zo ver dan wat de bedoeling is. Reken voor de reis van de Novosibirsk in Oost Siberië naar Lanzou in Zuid China in vogelvlucht ruim 2.600 km. Nu heeft hij van Novosibirsk naar Bunne in Drenthe 5.752 km gevlogen, dat is even wat anders en dat verklaart misschien zijn eetgedrag. Hij schranst continu door en je ziet hem bijna dikker worden. 

Deze gors is iets kleiner dan onze rietgors maar dan moet ik ze toch echt naast elkaar zien want zo valt dat verschil niet op. Dit is waarschijnlijk een 1e kalenderjaar mannetje en nog niet helemaal uitgekleurd. 

Deze vogel is nu, voor zover bekend, pas voor de tweede keer in Nederland gezien. De vorige keer was dat in 1982 op Schiermonnikoog. En de ontdekking toen, zal niet zoveel mensen op de been hebben gebracht als nu. We hadden toen nog geen waarneming.nl of social media. Deze dag hebben, schat ik, ruim 400 vogelaars de vogel gezien en vooral gefotografeerd. Zeker de moeite waard maar niet de moeite waard om vanuit Oosterhout de reis hiernaartoe te ondernemen. Vijf uur in de auto om een vogeltje te zien is toch iets teveel van het goede. Nee, dan is zo'n toevalstreffer op vakantie een uitkomst. 

Geen opmerkingen: