donderdag 13 oktober 2022

De niet zo gekraagde roodstaart.

vrouwtje gekraagde roodstaart
De vrouwtjes van de gekraagde roodstaarten vallen amper op. Soms, en dan vooral in deze tijd als er niet meer gebroed wordt en de vogels wat minder verborgen leven, wordt ik door het uiterlijk van deze vogel wel eens op het verkeerde been gezet. Want als je de rode staart niet ziet, kan het van alles zijn en is een vergissing zo gemaakt. De vogel heeft een beetje het uiterlijk van een roodborst zonder rode borst en gedraagt zich net als een vliegenvanger. 

De mannetjes zijn zo uitgesproken gekleurd en getekend dat vergissen onmogelijk is en dat geldt trouwens voor veel vogels maar de vrouwtjes van de soms kleurrijke mannetjes kunnen zo anoniem zijn en zo onopvallend leven dat je echt goed moet opletten met welke soort je te maken hebt. Ik zag dit vrouwtje samen met twee ander vrouwtjes in het struikgewas zitten en ik vermoed dat zij samen op trek waren want daar is het immers tijd voor. De vogels volgen de kustlijn en vliegen overdag naar het Zuiden. 
jonge gekraagde roodstaart, net
zo anoniem als zijn moeder

Op 1 oktober was de Euro Bird Watch en werden al die overtrekkende vogels geteld, van Noorwegen tot West Afrika toe. Op al die telposten is door vrijwilligers zorgvuldig geteld en ik ben benieuwd naar de resultaten. Het is altijd indrukwekkend om die aantallen te lezen. Zo zag ik dat in de afgelopen paar weken al meer dan 50.000 sijzen vanuit Scandinavië naar het Zuiden zijn getrokken. Nog even en dan zitten ze ook weer in Dorst.

Zij nemen dan de plekjes in van bijvoorbeeld die gekraagde roodstaarten en vliegenvangers. De sijzen van afgelopen winter zaten met name in het Lariksbos en het waren op sommige momenten wel meer dan honderd. Dat zal met die gekraagde roodstaarten niet snel het geval zijn want ik denk dat die meer in kleine groepjes doortrekken.

Overigens zijn de jonge gekraagde roodstaarten net zo anoniem als hun moeder, ze hebben alleen wat meer stippeltjes op de kop en borst. Vrouwtjes zijn egaal bruin gekleurd net als zoveel kleine bruine vogeltjes. Opletten dus.

Wil je meer weten van deze onopvallende vrouwtjes, klik dan op de link,
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gekraagde-roodstaart

Geen opmerkingen: