donderdag 27 oktober 2022

Gestreepte strandloper overgewaaid.

gestreepte strandloper
Alweer een paar jaar geleden was een gestreepte strandloper in de Noordwaard neergestreken. Deze zeldzame dwaalgast uit Noord Amerika verbleef hier een paar dagen en trok toen weer door, naar ik vermoed het warme Zuiden. Hij was vermoedelijk op doortrek want waar moet je anders naartoe in dit koude landje.

Een paar weken geleden was ik op Texel en daar deed een tweede kans zich voor om deze mooie steltloper te zien. Hij zat lekker dichtbij in een pas aangelegd natuurgebied van Natuurmonumenten. Ook deze keer verbleef de vogel daar alweer een paar dagen en deed denk ik hetzelfde als destijds de "Brabantse" vogel deed. Opvetten, uitrusten en dan door naar de volgende bestemming. Misschien maakt hij nog een korte tussenstop in de Biesbosch, wie weet?

De gestreepte strandloper is minder gestreept dan bijvoorbeeld een watersnip maar met een beetje fantasie zie je toch wel wat strepen over zijn rug lopen. Maar de meeste strepen lopen verticaal over de borst en daar dankt hij zijn naam aan. De snavel is niet erg lang en licht gebogen en de poten zijn geel-groen gekleurd. Allemaal van die kenmerken die je ook aan andere steltlopers doet denken. 

De combinatie van deze kernmerken maken dus dat dit de gestreepte strandloper is maar ik moet eerlijk zijn dat ik die vogel ondanks de bovenstaande beschrijving er niet zomaar uitpik. Nu hadden we het geluk dat de vogel eenzaam en alleen in een plas langs de rand foerageerde want anders was hij nog eens niet opgevallen. Maar we hadden geluk en konden hem van redelijk dichtbij bewonderen. Genieten!

Wil je meer weten van deze zeldzame doortrekkende steltloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gestreepte-strandloper

Geen opmerkingen: