maandag 17 oktober 2022

Sneeuwgorzen op het strand.

sneeuwgorzen
Om een sneeuwgors te zien, moet je in het winterhalfjaar naar de kust en dan nog is het een grote gok of de ontmoeting lukt. Het zijn nooit grote aantallen en ze zitten nooit vast op een plek. Heel soms verblijven ze wel op een grote en redelijk verlaten kuststrook zoals de Kwade Hoek maar ook dat is geen garantie.

Afgelopen december kwam ik ze zomaar tegen op het strand van Cadzand en in de jaren ervoor nooit. Afgelopen weekend zag ik ze op het strand van de Eierlandsedam op Texel. En niet te weinig ook, er vlogen makkelijk veertig vogels onrustig heen en weer. Met het prachtige weer van afgelopen weekend, trokken veel vakantiegangers naar het strand en je kon mooi zien dat de meeste mensen deze bijzondere vogeltjes niet eens in de gaten hadden. 

Ze zigzagden tussen de wandelaars door en konden op een rustig stukje even foerageren om vervolgens weer op te vliegen omdat een hond, blokart(een soort skelter met een zeil)of spelende kinderen met hun ouders langs liepen. 

De sneeuwgorzen waren, voor zover ik kon zien allemaal in winterkleed en er zat geen spierwitte man in zomer kleed tussen. Het broedseizoen en ruitijd zijn al geruime tijd voorbij, dus zien wij hier alleen de winterkleden. De vogels zijn zo ook prachtig maar lastig te benaderen dus een paar goede foto's maken blijft meestal bij een wens.

Ze komen uit het hoge Noorden en overwinteren bij ons en zijn vanaf half oktober in Nederland. Afgelopen weekend, 8 en 9 oktober, was dus echt aan de vroege kant en behalve deze sneeuwgorzen zagen we ook de eerste strandleeuweriken over zee op het eiland arriveren. Nog zo'n zeldzame wintergast die je alleen aan de kust tegenkomt.
snel heen en weer vliegende sneeuwgorzen

De sneeuwgorzen zijn hier dus alleen om te overwinteren en hoe het met de soort gaat, is daar moeilijk aan af te lezen. Dat ze hier naartoe komen heeft meer te maken met de beschikbaarheid van voedsel in hun broedgebied. Als er weinig voedsel is dan zien we ze vaker en in grotere aantallen maar als er genoeg te eten is, zullen vele vogels niet zover afzakken en zien we ze een stuk minder. Dus vooral genieten van de spaarzame momenten.

Wil je meer weten van deze prachtige winterse verschijning, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/sneeuwgors

Geen opmerkingen: