maandag 13 maart 2023

Meerkoeten gaan 's-nachts gewoon door.

dit stelletje zag ik ook 's-nachts
Het is de afgelopen weken best koud geweest en je zou dan denken dat de natuur even pas op de plaats maakt. Ik zie het wel bij de bloembollen, de knoppen gaan nog niet open. Heel af en toe vliegt een hommel door de tuin op zoek naar voedsel. Hazelaars en gele kornoelje staan met hun bloemetjes ook even stil maar bij vogels werkt dat toch iets anders. De vogels die hier de hele winter blijven, trekken zich niets aan van de weersomstandigheden. Bij hun bepaalt de hoeveelheid zonuren en de biologische klok wat er gebeurt.

Ik zie de wilde eenden druk baltsen, de koolmezen zingen volop en vliegen de broedkooitjes in en uit. En de meerkoeten spannen eigenlijk nog de kroon wat activiteit betreft. In de afgelopen week was ik ook 's-nachts wel eens buiten en dan waren de meerkoeten volop bezig om andere meerkoet indringers uit het territorium te verjagen. Ze roepen volop en vliegen en verjagen de hele nacht door andere meerkoeten. Ze vormen nu paartjes en trekken de hele dag en nacht gezamenlijk op.

Ik sta er soms van te kijken hoe agressief ze soms naar elkaar kunnen zijn. Het is dan ook niet gek dat een meerkoet tijdens deze schermutselingen soms een flinke verwonding oploopt. Dat kan zelfs een gebroken poot of gebroken vleugel opleveren. Maar ook in het buitengebied gaat het ondanks het koude weer gewoon door want ook het eerste kievitsei is al gevonden. En daar heeft dus de buitentemperatuur geen enkele rol in gespeeld. Nee, het gaat dus duidelijk om het aantal uren daglicht en pas op de tweede plaats speelt de buitentemperatuur een rol van betekenis.

Voor de Afrika gangers is dat soms een lastig verhaal want die komen deze kant uit zonder te weten wat de weersomstandigheden hier zijn. Die hebben geen buienradar en moeten op goed geluk de tocht maken. Nu gebeurt het weleens dat vogels bij slechte weersomstandigheden in bijvoorbeeld Frankrijk blijven wachten op beter weer alvorens ze verder doorvliegen. Maar voor die vogels is dat een stuk moeilijker dan onze standvogels. Die zijn inmiddels ook wel wat gewend.

Komende weken gaat het gebeuren en arriveren de eerste Afrikagangers. Ik kan niet wachten want dan wordt het toch wel een flink stuk vrolijker als ze massaal gaan zingen.

Geen opmerkingen: