vrijdag 10 maart 2023

Bruine kieken komen eraan.

overwinterende bruine kiek(v)
Steeds vaker blijven bruine kiekendieven in de winter in ons land en dus ook in de Biesbosch. Elke winter zijn er wel een paar te zien terwijl de meeste bruine kieken toch echt wel wegtrekken. Met name de mannetjes vertrekken en die zie je de hele winter niet. Die zitten in het Zuiden en komen pas terug als het er echt toe doet en dat is dan de paartijd. In elke oude rietpolder van de Biesbosch wordt wel door een of zelfs twee bruine kiekendieven koppels gebroed.

In deze oude rietpolders overnachten nu juist de blauwe kiekendieven. Die blauwe kiekendieven komen vanuit het Noorden en Noordoosten naar hier om te overwinteren en nemen dan de plekken ven de bruine kiekendieven is. Op de Noorderplaat, een oude rietpolder in de Biesbosch is zo'n slaapplaats van blauwe kiekendieven en daar kunnen soms wel 18 blauwe kiekendieven de nacht doorbrengen. 

Deze blauwe kiekendieven zwermen in de ochtend alle richtingen uit en jagen of foerageren in de regio en dat kan soms best wel eens een stukje van de Biesbosch vandaan zijn. In de Zonzeelse polder
aan de rand van de slaapplaats 
jaagt regelmatig een blauwe kiekendief die vrijwel zeker in de Biesbosch slaapt. En ik ga er vanuit dat het mannetje blauwe kiekendief dat in de Willemspolder jaagt, ook overnacht op de Noorderplaat. 

Maar de bruine kiekendieven laten dus een heel ander overwinteringspatroon zien, Alle mannen trekken weg en een deel van de vrouwen blijft juist hier. En in heel Nederland zijn in de winter maar amper honderd bruine kiekendieven te vinden en de meeste daarvan zijn ook nog een in het Zuidwesten van ons land te vinden. 
bruine kiekendief man
Ik verwacht dat de mannetjes deze week of zeker volgende week arriveren uit het Zuiden. De baltsperiode gaat dan zo langzamerhand beginnen en het weer is dan van ondergeschikt belang. Het is nu misschien wel fris maar de biologische klok tikt gewoon door.

De balts is spectaculair als mannetje en vrouwtje buitelend door de lucht gaan. Elkaars poten vastpakken en dreigen neer te storten, net op tijd loslaten en ieder een kant uitzweven. Ik zag een keer een mannetje boven de Noorderplaat een spectaculaire duikvlucht maken om vlak boven moerasriet aan de rem te trekken en net niet neer te storten. Dit moet het vrouwtje toch prachtig hebben gevonden want hij doet het uitsluitend voor haar.

Wil je meer weten van deze luchtacrobaten, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bruine-kiekendief

Geen opmerkingen: