vrijdag 17 maart 2023

Genieten van een BMP rondje.

in de vroege ochtend op weg
naar de Noorderplaat
Vorige week is het BMP(Broedvogel Monitoring Project) seizoen weer begonnen. Altijd weer een hoogtepunt in het nieuwe vogeljaar. Meestal is de start van dit telseizoen ook het moment dat de eerste broedvogels uit het Zuiden arriveren. Vorige week was het nog erg stil en waren de rietvogels nog niet terug in de oude rietpolders van de Biesbosch.

Vanmorgen was dat een compleet ander verhaal en zagen en hoorden we maar liefst 47 zingende rietgorzen tegen 4 exemplaren een week eerder. Ook waren de eerste blauwborsten, doortrekkende roodborsttapuiten te zien. De vroege rietvogels zoals rietgors en blauwborst zijn een voorbode van wat de komende weken gaat gebeuren. Rietzangers, kleine karekieten en nog meer blauwborsten zijn nu onderweg naar hier en de aantallen lopen dan snel op naar enkele honderden rietzangers in deze rietpolder alleen al.

paapje, een doortrekker op de dijk
De roerdompen, de vaste bewoners van de oude rietpolders in de Biesbosch, riepen de hele ochtend en ook dat moeten er nog meer worden. Van drie vogels deze ochtend kan dat aantal oplopen tot een stuk of zes. Vorige week bleef het beperkt tot slechts een opvliegende gealarmeerde roerdomp. Zo zie je maar wat in een week tijd allemaal kan veranderen.

Behalve de rietvogels, lieten ook de tjiftjaffen en witte kwikstaarten zich nadrukkelijk horen. De roodborsttapuiten en paapjes die op de dijk van de Noorderplaat rondscharrelden, zijn echte doortrekkers. Die hebben in de rietpolders weinig te zoeken. Ze zijn hier nu om even uit te rusten en op te vetten, alvorens ze weer verder trekken richting de broedgebieden. Dat kan ook gewoon in Nederland zijn maar ook veel verder weg. Het aantal broedende paapjes in Nederland ligt erg laag en beperkt zich tot een kleine tweehonderd in Noordoost Nederland. 
De Noorderplaat vanmorgen
Inmiddels zijn we zo'n 80% van alle paapjes kwijt geraakt. De daling is min of meer gestopt en blijft hangen op het huidige aantal. Gelukkig maar want het blijven prachtvogeltjes die je elk jaar toch wel een paar keer gezien wilt hebben.

Al met al is zo'n eerste "echte" BMP ronde weer een onvergetelijke ochtend. Al die vogels die toch een lange en gevaarlijke tocht achter de rug hebben en nu weer andere belangrijke zaken aan hun hoofd hebben. Volgende week ziet het er allemaal weer heel anders uit en neemt het gezang alleen maar toe. Er ontstaat zeg maar een "wall of Sound". En dat bedoel ik ook letterlijk. Als je dan de dijk van de Noorderplaat opkomt, loop je tegen een muur van geluid op. Een pittige klus om iedere individuele zanger vast te stellen. 

Geen opmerkingen: