24 maart, waterpieper in zomerkleed |
Ik verkies meestal voor een melding met bewijsplaatje al is dat niet altijd mogelijk. Verkeerd licht, een opvliegende vogel en te laat reageren overkomt mij nog weleens. Maar afgelopen vrijdag lukte het toch om een waterpieper te zien en te fotograferen.
een veel bruinere graspieper |
Zie je een waterpieper in zomerkleed, weet je direct dat het geen graspieper kan zijn want die zijn nu veel bruiner met lichte gestreepte tekening en zeker een stevige tekening op de rug.
Bij een waterpieper in winterkleed zie je een egaal bruine rug en hij is ook ietsje groter. Maar deze waterpieper in zomerkleed heeft een grijze kop, scherpe en lichte oogstreep en de borst en buik verkleuren al naar zalmroze tint.
De waterpiepers trekken dus nu naar de bergen en broeden zelfs boven de boomgrens en dan snap ik ook waarom ze in de winter naar lager gelegen delen van Europa trekken. Boven de boomgrens ligt voor een groot deel van de winter sneeuw en dan is daar geen voedsel te vinden. Je ziet ze in de winter veelal langs de waterkant scharrelen en zeker in de Noordwaard zijn veel plekken met mooie glooiende oevers waar veel eetbaars aanspoelt en leeft.
De laatste waterpiepers van dit seizoen zijn dan best te vinden in de Biesbosch. Door het getij en de soms snelle doorstroming van water, ontstaat het ideale foerageergebied van deze vogels. Ik denk dat het gebied met stromend water dan veel wegheeft van het broedgebied en dat ze daarom juist naar hier trekken.
Wil je meer weten van deze steeds mooier wordende waterpieper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/waterpieper
Geen opmerkingen:
Een reactie posten