donderdag 23 maart 2023

Aflossing van de wacht.

De dagen tikken weg waarop ik nog een achtergebleven kramsvogel of koperwiek kan zien. Gisteren zat nog een handvol van ieder in de Noordwaard. Ze maken aanstalten om te vertrekken om pas in oktober-november terug te komen. Deze periode is dan ook eigenlijk, de "aflossing van de wacht". Wat Nederland voor blauwborsten, rietzangers, kleine karekieten is, is ScandinaviĆ« voor kramsvogels, koperwieken en kepen. 

De wereld is in deze periode een soort schuifplaatje voor vogels. Alles komt in beweging en verkast. Alleen al over Nederland vliegen in deze weken meer dan 200 miljoen vogels van Zuid naar Noord. 
een deel van de wegtrekkende kolganzen
De meeste vogels passeren ons land in de nacht en krijgen wij er maar weinig van mee. Best jammer want het is waarschijnlijk een spectaculair gezicht, al die vogels die eenzelfde richting uitvliegen.

Afgelopen zondag zag ik heel hoog in de lucht een groep van ruim 300 kolganzen naar het Noordoosten vliegen. De hoogte waarop ze vlogen gaf duidelijk aan dat dit trekvogels waren. Normaal vliegen ze een heel stuk lager en zijn het vooral vluchten die de slaapplaats verlaten en op weg zijn naar de foerageergebieden. Die kunnen alle kanten uitvliegen en die groepen zijn dan ook een stuk kleiner. je ziet dan tussen de 20 en 40 vogels met af en toe een uitschieter naar boven vliegen.

Er is wel een kleine groep kramsvogels die hier blijft en zelfs broedt in Nederland maar dat zijn maar weinig vogels, niet meer dan 20 broedparen en die moet je dan in het Zuiden en Oosten van ons land zoeken. Koperwieken broeden in het geheel niet in Nederland, die trekken allemaal weg. Dus dit zijn echt de laatste van dit voorjaar. Enkele jaren geleden heb ik in begin april nog wel eens een koperwiek gezien maar dat zit er dit jaar niet in want de aantallen overwinteraars lag wel heel erg laag. De koperwiek is dus vergeleken met de kramsvogel de enige echte wintergast.

Wil je meer weten van de koperwiek, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koperwiek

Geen opmerkingen: