dinsdag 21 maart 2023

Voorjaarsbode gezien en gehoord.

mannetje blauwborst
Afgelopen vrijdag was het zover, de eerste blauwborsten arriveerden in de Biesbosch. Ik zag hem vrijdag 17 maart in de rietpolder Noorderplaat en daarmee was het voor mij de vroegste blauwborst. Vorig jaar lag die vroegste waarneming nog een dag later. Altijd speciaal zo'n eerste waarneming van het seizoen en dan ook nog de eerste voor de Brabantse Biesbosch van dit seizoen.

De blauwborsten hebben een lange reis achter de rug en komen hier om te broeden en dan is er maar weinig tijd te verliezen. De mannetjes beginnen zelfs op de dag van aankomst al te zingen. Nog niet heel uitbundig maar de aanzet wordt gemaakt. Ze zijn nog vermoeid en vermagerd en hebben al hun tijd nodig om voldoende in conditie te komen. Dat kan nog wel een paar dagen gaan duren en in die tussenliggende tijd weten zo ook nog eens flink wat tijd te steken in hun uitbundige balts en zang. 

29 juli 2021 juveniele blauwborst
Doordat de blauwborsten zo vroeg terug zijn, kunnen ze over enige tijd zelfs aan een tweede leg denken. 

Als de eerste karekieten terug zijn, hebben de blauwborsten al eitjes of misschien zelfs wel jongen in de nesten liggen en tegen de tijd dat de kleine karekieten zover zijn, hoor je geen enkele blauwborst nog zingen. Het duurt dan een paar weken als ze dan aan de tweede leg beginnen. En als die achter de rug is, wordt het een uitdaging om nog een blauwborst te zien.

Vorig jaar, eind augustus zag ik nog een enkele blauwborst en dat is vrij uitzonderlijk. Zo algemeen ze de komende weken zijn, zo zeldzaam zijn ze in augustus en september. 
27 augustus 2020, een van de laatste
Dat komt deels doordat veel  vogels alweer naar de overwintergebieden zijn getrokken en het komt ook deels door de rui. 

Tijdens de rui is het veiliger om niet zo op te vallen en leven ze redelijk verborgen. Zingen heeft geen nut meer want de vrouwtjes gaan echt niet voor een derde leg. Na de rui zijn de meeste veren vervangen en gaat het vliegen een stuk soepeler en dat is wel nodig ook. De lange reis naar Afrika staat voor de deur en dan moet alles kloppen, veren tip top in orde, voldoende vetreserves, sommige organen krimpen zelfs om plaats te maken voor extra vet en de juiste weersomstandigheden.
Wil je meer weten van deze voorjaarsbode, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/blauwborst

Geen opmerkingen: