vrijdag 31 maart 2023

Twee achtergebleven kraanvogels.

De tijd dat kraanvogels naar het Noorden vliegen is eigenlijk al voorbij. Enkele weken geleden vlogen tienduizenden vogels over onze Oost grens naar het Noorden. Dat gebeurt elk jaar zo rond deze tijd. met een gunstige wind zijn ze in een paar dage voorbij en heel soms wordt zo'n groepje wat verder Westwaarts geblazen. Begin van deze maand ploften op een avond 62 kraanvogels in de Noordwaard neer om daar de nacht door te brengen. Het was zelfs even groot nieuws op het journaal en in de lokale kranten. 

Rond deze tijd is die trek alweer voorbij en heb je hooguit te maken met wat achterblijvers die lui, ziek, zwak of misselijk zijn. En ik kwam aan de kust zo'n duo achterblijvers tegen. In alle vroegte liep ik door de duinen van Goeree toen ik in de duinvallei twee grote grijze vogels zag staan. Even dacht ik aan blauwe reigers maar een snelle blik door de kijker toonde twee volwassen kraanvogels. Wat een geluk was dat.

juveniele vogel, 5 mrt 2019
Een gekke plek ook omdat de wind niet uit het Oosten of Zuidoosten kwam, waardoor ze juist naar het Westen worden gedrukt. Er stond zelfs een matige Zuidwesten wind een richting die dit soort zwevers op thermiek juist verder naar het Oosten stuurt. Opvallend maar wel gunstig voor mij want ik was ze dit jaar nog niet tegengekomen. Het blijven altijd hele bijzondere waarnemingen die je maar een of twee keer per jaar meemaakt. Jaarlijks trekken maar een paar honderd kraanvogels over Nederland en de meesten vliegen net over de grens, over Duitsland naar het Noorden.

de duinen van Goeree op 28 mrt jl.
Alweer vier jaar geleden was een jonge kraanvogel in de Noordwaard neergestreken en die is daar toen een paar maanden blijven hangen. Kijk, voor een jonge vogel maakt het niet uit of hij hier blijft of doorvliegt naar de broedgebieden. Daar had deze jongeling nog geen voortplantingswerk te doen en hier vond hij voldoende voedsel. Genoeg tijd om wat later terug te vliegen en waarschijnlijk is hij daar voldoende aangesterkt aangekomen. Fit genoeg om volwassen te worden.

De kraanvogels hebben de winter in Zuid Europa doorgebracht en starten vanaf komende week het broedseizoen dus deze twee hebben het nog aardig druk. In het Noorden, in Drenthe en Groningen broeden een kleine 40 paar vogels en dat aantal neemt heel langzaam toe mede door het grote broedsucces in Duitsland. De populatie kan zich daardoor verder Westwaarts uitbreiden en daar hebben we in Nederland ook profijt van. 

Wil je meer weten van deze deftige vogels, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kraanvogel

Geen opmerkingen: