donderdag 2 maart 2023

De balts is begonnen.

zingende rietgors man
Gisteren was het 1 maart en begint de lente er voorzichtig aan te komen. Ook al is het nog best fris en vriest het 's-nachts licht, de vogels trekken zich hier niets meer van aan. Voor hen begint het voorjaar ongeacht de weersomstandigheden. Zo zag ik in de Zonzeelse polder de eerst kieviten baltsen. Ze buitelden en riepen dat het een lieve lust was. Een echt voorjaarsgeluid en daar bleef het niet bij.

Wat verderop in het struweel zaten ook al enkele rietgorzen te zingen en dat geluid heb ik al weer een hele tijd niet gehoord. In de winter zijn de rietgorzen stil en moet je geluk hebben om er een te zien laat staan om er een te horen. De mannetjes rietgorzen zijn ineens wakker want er riepen langs het pad zeker 3 mannen. Over een of twee weken hoor en zie je ze overal.
baltsende mannetjes eenden

Weer wat verder zag ik wilde eenden baltsen en dat heb ik ze eerlijk gezegd nog nooit eerder zo uitbundig zien doen. Het waren 9 mannen en 1 vrouwtje. Ze zwommen in een soort formatie om het vrouwtje heen en versnelden steeds om daarna gezamenlijk de kop en kont omhoog te steken. Het vrouwtje zwom mee in de groep en liet zich alle aandacht welgevallen. Tijdens deze balts maakten ze een soort knorrend geluid door snel en heel kort achter elkaar te kwaken. 

De lentemaand is dus nog maar een dag oud en voor de vogels is dat al het signaal om met de voorbereidingen van het broedseizoen te be- ginnen. Weidevogels, zangvogels en watervogels hebben wat dat betreft een synchroon afgestelde biologische klok. 
het trotse vrouwtje schudt
de veren eens op
Die biologische klok of wekker is volgens mij ook al afgegaan bij de de overwinteraars in Afrika want de eerste vogels verwacht ik al over twee weken terug. Die vogels moeten eerst nog een paar duizend kilometer vliegen voordat zij aan de baltsrituelen mee kunnen gaan doen.

Wat dat betreft hebben de vogels die in de winter hier blijven het wel een stukje makkelijker en lopen ook geen gevaar tijdens lange vluchten van en naar de overwinter gebieden. Daar staat tegenover dat een echt strenge winter ze wel eens fataal kan worden maar dat risico hebben ze dit jaar niet voor niets genomen. 

Geen opmerkingen: