volwassen lepelaar |
Inmiddels ziet de wereld voor de lepelaar er heel anders uit. Op steeds meer plekken in ons land ontstaan ondiepe moerasachtige natuurgebieden en daar houdt deze lepelbek erg van.
een jonge lepelaar |
De lepelaar past zich snel aan dat mag duidelijk zijn. In de Noordwaard wordt veel gedaan om het de natuur naar de zin te maken en zo werd begin dit jaar de Eijerwaard onder water gezet. Niet veel maar net genoeg voor veel stellopers, eenden en ganzen. De lepelaars hadden het gebied ook snel ontdekt en zeven daar nu dagelijks het water.
Alle kreeftjes, libellenlarven, stekelbaarsjes, torretjes en slakjes worden systematisch en zorgvuldig uit het ondiepe water gezeefd. De naar links en rechts zwaaiende kop, met de lepelbek op een kiertje, zwiept door het water en klapt iedere paar seconden even dicht om de prooi door te slikken.
Tussen de lepelaars wandelen ook jonge vogels mee, de snavel nog geel-oranje in plaats van zwart duidt op een jong beest. Ze kopiëren de ouders in dit foerageergedrag en profiteren van de rijkdom in de Eijerwaard. Zo is het niet moeilijk om op te groeien, alles zit ze mee. Niets staat ze nog in de weg om volwassen te worden en volgend jaar een volgende stap naar volwassenheid te zetten. Weer een paar broedparen erbij en zo groeit de populatie lepelaars weer iets verder. Wat een ander verhaal dan in de zeventiger en tachtiger jaren toen we ze nog met een vergrootglas moesten gaan zoeken.
Wil je meer weten van deze toch een beetje prehistorische watervogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/lepelaar
foeragerende lepelaars in de Eijerwaard
Geen opmerkingen:
Een reactie posten