donderdag 29 juni 2023

De bel voor de tweede ronde.

Ruwen Hennip rond 5.30 uur
Afgelopen weekend heb ik voor mij de laatste BMP(Broedvogel Monitoring Project)telling in de Biesbosch gedaan. Onverwacht kreeg ik nog een paar tellingen te doen en daar was ik best blij mee. Zo laat in het broedseizoen kun je niet veel spectaculairs aan nieuwe soorten verwachten maar dat geeft niet. Het broedseizoen loopt nu langzaamaan op zijn eind en de meeste soorten zijn alweer een tijdje terug en zijn soms al uitgebroed. Toch valt er nog genoeg te horen en vooral te zien.

Van deze late tellingen is hooguit het extreem vroege tijdstip als piepklein nadeel te noemen.
rietzanger weet van
geen ophouden
Om 3.00 uur wegvaren hoort er in deze tijd dan gewoon bij. Starten met luisteren in het donker, heel langzaam de lucht in het Oosten lichter zien worden totdat de zon uitbundig gaat schijnen, zo verlopen de eerste uren van de vroege ochtend. Om 5.00 uur is het licht en lijkt het wel of je midden op de dag in de polder loopt. enkele vogels doen nog hun best en voordat het een uur of 9.00 is, is het al aardig stil aan het worden. Duidelijk is dat je aan het eind van het broedseizoen zit. De noodzaak om te zingen is er bij veel vogels niet meer.

Het viel mij op dat met name de snorren, rietzangers en enkele blauwborsten weer aardig hun best deden. Dit zijn dus duidelijk vogels die al een broedronde achter de rug hebben en nu nog voor een tweede ronde opgaan. Andere soorten zijn er klaar mee en laten zicht niet meer horen zoals roerdompen en waterrallen zijn stil. De roerdompen vliegen nu wel hun voedselvluchten en zijn dus eerder te zien dan te horen.

zingende blauwborst
De snorren hadden deze ochtend energie voor tien en wisten van geen ophouden. Bovenin de rietpluimen vertolkten ze luid hun liederen voor iedereen die het maar horen wilde, zolang het maar een vrouwtjes snor was. Waar de rietzangers de energie vandaan halen, weet ik niet want die zijn al vanaf begin maart druk in de weer en tetteren hier in de rietpolders bijna vier maanden onafgebroken achter elkaar. 

De blauwborsten zijn iets minder uitbundig en je kunt merken dat niet alle blauwborsten voldoende in conditie zijn gekomen om een tweede ronde mee te doen. Blauwborsten hebben een legsel en soms een tweede legsel. Daarbij komt ook nog dat de rietzangers hier in de rietpolders talrijker zijn dus die hoor je vanzelf meer dan de blauwborst.

zingende snor

Geen opmerkingen: