donderdag 8 juni 2023

De bruine koekoek.

mannetje koekoek(gele snavelbasis)
Het is misschien wel de bekendste vogel van ons land, de koekoek. Iedereen kent het geluid en veel mensen hebben de koekoek wel eens in het wild horen roepen. Daar moet je trouwens wel voor naar buiten en dan bedoel ik niet dat je de woonwijk door moet wandelen om er een te horen of te zien. Nee, je moet echt naar buiten, de natuur in of het agrarische gebied in, daar leven ze en doen ze hun best om andere vogels te foppen.

De mensen die weleens een koekoek hebben gezien, weten dat die vogel een grijs-wit gestreept verenpak heeft. De meeste koekoeken zien er zo uit maar er is nog een klein percentage vogels dat niet grijs maar bruin is. Deze bruine koekoek is een vrouwtjes koekoek en is prachtig om te zien maar o zo moeilijk om te spotten. Heel af en toe vliegt er een voorbij en dan is het meestal te laat om er een foto van te maken. 

bruin koekoek vrouwtje
Na wat uitzoekwerk ben ik er achter gekomen dat deze bruine variant meer voorkomt in het Oosten van Europa dan hier. Met name in Hongarije komen ze vaker voor dan hier in het Westen van Europa.

De grijze vrouwtjes zien er hetzelfde uit als de mannetjes en als ze dan niet roepen weet je het geslacht dus niet of je moet de gele snavelbasis van het mannetje kunnen zien. Dat maakt het dan met een bruin vrouwtje wel een stuk makkelijker. De vrouwtjes koekoek is nogal plaatstrouw en dat zou dus kunnen betekenen dat dit vrouwtje vaker in de polder de Kroon in de Noordwaard te zien is. 
het vrouwtje spreidt haar prachtige verenkleed
Echt iets om op te letten dus. En omdat een vrouwtjes koekoek tot wel 25 eieren in een seizoen legt, moeten in hun gebied nogal wat waardvogels leven. Dat zijn altijd vogels van dezelfde soort, ze legt haar ei dus bij 25 verschillende kleine karekieten in het nest of bij 25 verschillende heggenmussen. Dat geeft ook wel aan dat je hier over een flink territorium praat. Ze vliegen dus flink wat rond.

Maar met al het speurwerk wat ik naar de bruine koekoek heb gedaan, ben ik er nog steeds niet achter hoeveel bruinen koekoeken er zijn en weet ik ook niet hoe zeldzaam deze waarneming is geweest. Ik weet wel dat ik in al die jaren nog geen 5 bruine koekoeken heb gezien.

Wil je meer weten van deze prachtige broedparasiet, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koekoek

Geen opmerkingen: