maandag 19 juni 2023

Boevenmaskers op.

mannetje grauwe klauwier, juni 2023
Het zal een jaar of vijf geleden zijn dat ik hier in de buurt een grauwe klauwier zag. Toen, ook al is het pas vijf jaar geleden, was dat een bijzonderheid. Om een grauwe klauwier te zien, moest je naar het Oosten van ons land of naar het buitenland, Oost Europa, Frankrijk etc. want daar zijn ze veel algemener. Ik weet nog dat wij onze eerste grauwe klauwier alweer meer dan dertig jaar geleden in Kroatiƫ zagen. Zo'n eerste ontmoeting van een bijzondere vogel vergeet je nooit meer. Ik zie de verse muizen en hagedissen nog aan het prikkeldraad hangen

We hadden hier met een aantal mensen afgesproken, om verstoring  te voorkomen, de broedplaats van deze bijzondere vogel niet aan de grote klok te hangen. Dat gaat zelfs tot op de dag van vandaag nog steeds goed en kunnen ze hier nu alweer een paar jaar achterelkaar in alle rust broeden.
3 net uitgevlogen klauwieren, juli 2022
En daar is het in de afgelopen paar jaar niet bij gebleven want de grauwe klauwieren doen het zo goed dat ik inmiddels acht broedparen weet te zitten in vier verschillende natuurgebieden. 

In het oudste klauwieren gebiedje broeden nu vier broedparen en het lijkt erop dat deze populatie in staat is om jaarlijks met een broedpaar te groeien. De reden van deze succesvolle broedvogel moet je zoeken in de kwaliteit van de natuurgebiedjes en daarnaast is de klimaatverandering ook wel een oorzaak. 

De weersomstandigheden hier lijken steeds meer op die van Noord Frankrijk. En dit jaar lijkt ons weer helemaal op het Franse weer. Weken achter elkaar hebben we nu temperaturen dik boven de twintig graden en geen neerslag. Ideaal voor deze vogels. 

klauwier spuugt 
braakbal uit
Opvallend is wel dat in geen van deze vier natuurgebieden de waarnemingen van de grauwe klauwier algemeen bekend zijn. In elk gebied zijn slechts een handvol vogelaars bekend met de aanwezigheid van deze vogelsoort en wat mij betreft mag dat zo nog wel even blijven. Laat eerst de gehele populatie maar eens wat groter en robuuster worden en tegen die tijd zijn ze inmiddels wel bestand tegen al die nieuwsgierige vogelaars en fotografen.

Wil je meer weten van deze gemaskerde klauwier, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grauwe-klauwier


Geen opmerkingen: