donderdag 22 juni 2023

Jonge roodstaarten.

waaks mannetje 
We naderen alweer veel te snel de periode dat de vogels stoppen met zingen en de rui periode ingaan. Dat betekent dan ook dat de vogels veel minder zichtbaar zullen zijn. Want tijdens de rui periode ben je toch wat kwetsbaarder en dan kun je maar beter niet opvallen. We zitten nu eigenlijk een beetje tussen die twee periodes in, niet alle vogels zingen nog en nog niet alle vogels zitten in de rui. 

Maar waar ze wel inzitten is de periode dat de jonge vogels uitgevlogen zijn en gevoerd moeten worden. Vanmorgen maakte ik daar weer genoeg van mee. Met name de gekraagde roodstaarten hebben volgens mij een mooie periode achter de rug met heel wat uitgevlogen jongen. Soms hoorde ik nog een zingende man maar vaker zag ik een gekraagde roodstaart met voedsel in de bek, op zoek naar zijn hongerigste jong. Die jonge vogels kennen nog geen angst en bedelen vol in het zicht op een dode boomstronk of tak. Niet geheel ongevaarlijk want juist in die bosranden en open stoken in het bos zijn de sperwer en havik oppermachtig.

jonge gekraagde roodstaart
De havik vloog op een meter of vier hoog langs de bomenstrook, precies waar ook de jonge roodstaarten zaten te bedelen. Ik denk dat de havik door vloog omdat hij mij zag aankomen. Mazzel voor de roodstaarten die zo weer een extra kans om te overleven verzilveren. 

Vanaf volgende maand vertrekken de eerste vogels alweer en zijn ze tot in maart in het buitenland. Die trek gebeurt behoorlijk anoniem en vindt 's-nachts plaats. De vogels verzamelen niet en gaan ook niet tegelijk in een vaste periode. Langzaamaan wordt de populatie kleiner totdat alles weg is. Pas in maart komen de eersten weer terug. De aantallen zijn de laatste jaren, na een jarenlange daling, redelijk stabiel. Gelukkig maar want het mannetje is een spectaculair mooie vogel en het zou jammer zijn als we die ook nog eens kwijt zouden raken.

WIl je meer weten van deze zeldzaam mooie roodstaart, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gekraagde-roodstaart

Geen opmerkingen: