dinsdag 6 juni 2023

Bescherm-de wulp.

wulpennest met 3 eieren
Al jaren zoeken we met de weidevogel bescherming Raamsdonk/Oosterhout in de Gecombineerde Willemspolder naar de exacte nestlocatie van de wulpen. We weten al jaren dat daar enkele koppels wulpen broeden maar vinden en beschermen is een ander verhaal. We hebben een paar jaar geleden zelf de hulp ingeroepen van Het Brabants Landschap die ons te hulp schoten met een drone. Vanuit de lucht werd met een warmtecamera gezocht naar een mogelijke nestlocatie maar niet gevonden. Niet veel later vond de boer het gezochte nest op zijn land zodat het nest uiteindelijk toch beschermd kon worden.

waakzame wulp aan de rand van de akker
Afgelopen week, toen het beschermingswerk voor dit seizoen op zijn eind liep, besloten we in een ultieme poging op zoek te gaan naar het wulpennest. De wulpen werden alweer een paar weken gezien en gehoord en ook deze keer hadden we het vermoeden dat de wulpen in hetzelfde grasland als voorgaande jaren een nest hadden. Die middag stond een waakzame wulp aan de rand van het veld dus ze waren in de buurt. Het nest werd verrassend dichtbij de doorgaande weg, in het hoge gras gevonden.

het kopje van de broedende wulp
op het nest is nog net te zien
De broedende wulp liep behoedzaam van het nest weg naar de rand van het veld. Niet in paniek, niet roepend maar wel steeds voorzichtig omkijkend, liep de wulp van ons weg. Ook dat vond ik bijzonder, alsof ze wist dat dit een veiligere manier was om vooral geen aandacht te trekken. In het goed verborgen nest lagen 3 eieren nog niet in de juiste broedpositie wat er op kan duiden dat het vierde ei nog gelegd moest worden en de broedcyclus nog moest beginnen. 

het enorme wulpennest(25x25 meter)
Als de vier eieren netjes met de puntjes naar elkaar toe liggen is het nest, broedklaar en kan de lange zit voor de wulp beginnen. Na ongeveer 27 dagen komen de eieren van deze grootste steltloper van Europa uit.

In het weiland is nu een stuk van 25 x 25 meter afgezet en is en afspraak met de boer gemaakt dat hij de komende maand het gras niet maait. Hiervoor krijgt hij keurig netjes een vergoeding van Het Brabants Landschap en wordt hij zo schadeloos gesteld. In ruil daarvoor krijgen wij dus vier prachtige jonge wulpen terug. Zeer de moeite waard en een mooie stimulans om met het beschermingswerk door te gaan. 

Geen opmerkingen: