vrijdag 28 juli 2023

Bosruiters hebben niets met bos.

Begin dit jaar is in de Noordwaard bij Werkendam de polder Eijerwaard onder water gezet. Niet veel maar net genoeg om de hele zomer nat te blijven. Het is een plas dras gebied geworden waar duizenden vogels op af komen. Duizenden krakeenden, meerkoeten, reigers, steltlopers en soms enkele hele bijzondere vogelsoorten. Een paar van die bijzondere soorten zoals de steltkluten kwamen hier deze zomer zelfs tot broeden en ook drie zwarte ibissen verbleven hier een paar weken.

In de trektijd van de stellopers kon je hier ook enkele bosruiters vinden. Een lastige steltloper die ik eigenlijk alleen ken van de Bleeke Heide, Zonzeelse polder of Zeeland. 
bosruiter
Hij is best lastig te herkennen en zeker als hij in een grote groep andere steltlopers zit, valt hij niet echt op. Ik weet ook zeker dat veel vogelaars denken dat ze een bosruiter gezien hebben, terwijl het een andere soort betreft. 

Met name tureluurs worden nog weleens voor bosruiter uitgemaakt. Zeker op afstand in een uitgestrekt, enigszins begroeit plas dras gebied als de Eijerwaard gebeurt dat maar genoeg, dus in werkelijkheid zal het aantal daar waargenomen bosruiters wel flink lager liggen

tureluur of bosruiter
De bosruiter was tot voor kort nog een Nederlandse broedvogel maar is nu net als veel andere steltlopers als broedvogel uit Nederland verdwenen. Het is zelfs zo dat de aantallen doortrekkers zo klein is geworden dat monitoring van de soort niet goed mogelijk is. Dat geeft wel aan hoe zeldzaam de soort aan het worden is. Heel erg jammer dat het zo slecht gaat met deze mooie ruiter maar dat geldt tegenwoordig zo ongeveer voor alle steltlopers. Zeker de categorie weidevogels heeft het helemaal taai.

Wil je meer weten van deze bijzondere steltloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bosruiter

Geen opmerkingen: