|
op zoek naar een hongerig jonkie |
Elk jaar in deze tijd is het een feest om de grasmussen bezig te zien met het voeden en opvoeden van de jongen. Als je de broedgebieden van de grasmussen een beetje weet te vinden, zul je zien dat het er nu een drukte van jewelste is. Ze hebben met vijf eieren redelijk grote legsels en de jongen fladderen als ze uitkomen alle kanten uit. Zo bestrijken de ouders een flink gebiedje en komt het ook nog wel eens voor dat de gebieden van de buren elkaar overlappen waardoor het lijkt dat nog veel meer grasmussen bij het eerste gezin horen.
Ze hebben de naam een pioniersvogel te zijn maar het gebied waar ik ze al jaren in flinke aantallen zie en hoor, is allesbehalve een pioniersgebied.
|
jonge grasmussen |
Hier ligt al jaren een hele lange singel van dikke takken en veel wortelstronken, grenzend aan uitgestrekte extensief beheerde ruige akkers met veel kruiden en verspreid wat struiken. Ideaal voor veel vogels waaronder de grasmussen, want ze gedijen er prima.
Afgelopen week zag ik ze weer in flinke aantallen druk in de weer. En het leuke van deze vogels is dat er nog een tweede leg aankomt dus deze activiteiten gaan we nog een tijdje meemaken. Ook gaat het landelijk goed met de grasmus.
|
en nog een insectje |
Elk jaar neemt de populatie licht toe. En dat is voor deze vogel ook wel eens anders geweest. Behalve dat het met de grasmus jaarlijks iets beter gaat, gaat het jaarlijks met de roodborsttapuit, die in het hetzelfde gebied leeft, jaarlijks ook steeds ietsje beter. Als het biotoop geschikt is en het beheer goed is, gaat het vanzelf beter met de dieren die er leven.
Wil je meer weten van deze mussensoort, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grasmus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten