maandag 31 juli 2023

Inheemse koereiger.

koereiger bij zijn vriendin
Het is in de Biesbosch steeds vaker een algemene verschijning, de koereiger. Nog maar een paar jaar geleden was deze reiger in ons land een zeldzaamheid en waren heel wat vogelaars bereid om in de auto te stappen en een stuk te rijden om hem te zien. Daar hoeven we de laatste paar jaar niet veel moeite meer voor te doen. Vorig jaar hadden ze zelfs een grote slaapplaats in de Noordwaard waar op het hoogtepunt maar liefst 45 koereigers sliepen. Vlak daarna vertrokken ze massaal naar de overwinter gebieden.

Dit jaar zijn het nog niet zoveel vogels maar ik vermoed dat de komende paar maanden de aantallen op gaan lopen en we ze weer vaker gaan zien. Het hoogste aantal koereigers wat ik nu in de Noordwaard heb gezien is zes. Gedurende het seizoen zoeken ze elkaar op om uiteindelijk gezamenlijk te vertrekken.

met zwarte poten en snavel
Je hoeft niet heel veel moeite te doen om ze te zien, zoek in de Noordwaard gewoon de koeien in de weilanden op en je ziet ze er wel tussendoor scharrelen. En net als andere Zuid-Europese vogels zoals steltkluten komen ze steeds vaker onze kant op, is het niet door de extreme droogte in het Zuiden dan is het wel vanwege de gunstige omstandigheden bij ons. Er zijn al een paar koereigers tot broeden gekomen, weliswaar gaat het dan om een enkel of slechts een paar koppels, het begin is gemaakt. Over niet al te lange tijd kunnen we dus spreken van een Hollandse populatie koereigers.

Tussen de koereigers zag ik afgelopen week een exemplaar dat er net iets anders uitzag als de "gangbare" koereigers. Deze had namelijk zwarte poten en een zwarte snavel. In eerste instantie deed de vogels mij denken aan een kleine zilverreiger maar dat was hij dus duidelijk niet. 
volwassen exemplaar
Koereigers hebben normaal gesproken gele poten en een gele snavel. Het bleek om een jonge koereiger te gaan, vermoedelijk een exemplaar dat in Nederland is geboren en ik denk dat dit een vogel is die van de Sassenplaat in het Hollands Diep afkomstig is. Volgens mij is dit een de twee plekken waar koereigers tot nu toe tot broeden komen. 

Wil je meer weten van deze kleine compacte reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koereiger

Geen opmerkingen: