maandag 3 juli 2023

Volop jonge aanwas.

onze nestkast
Ineens barst het hier in de wijk van de jonge pas uitgevlogen vogels. Bij ons op het plein werden vanmorgen in alle vroegte twee jonge merels gevoerd, zaten twee jonge groenlingen te bedelen om eten en maakten vier jonge eksters onderling een hoop kabaal om als eerste de aandacht van pa of  ma te krijgen. Ondertussen, iets verderop, hing een jonge groene specht nieuwsgierig aan de stam van de lindeboom en verderop piepten de jonge meesjes in de zoete kersenbomen die op de hoek staan. Wat een weelde zo dichtbij huis. Ik ben benieuwd wie hier in de buurt al dat moois ook opmerkt?

Nog dichterbij huis was het ook prijs want bij ons in de tuin zitten volop net uitgevlogen huismussen en ook "onze" koolmeesjes zijn eergisteren uitgevlogen. 

nieuwsgierig de wereld inkijken

De jonge koolmeesjes zijn nog in de buurt want ik hoor ze regelmatig tussen de planten piepen. Het koppel koolmezen was weken geleden al actief in de tuin maar het bouwen van een nest in de nestkast is ons helemaal ontgaan. We zagen ze wel heen en weer vliegen maar zagen geen nestmateriaal. 

Een week of twee geleden hoorden we zacht gepiep uit de nestkast komen en de ouders begonnen met hun voedseltransporten. In het begin niet erg intensief en naarmate de dagen verstreken, nam de frequentie toe.  
trotse vader
Op het laatst was het een komen en gaan van de vogels met bekjes vol rupsen, wormachtige beestjes en grote muggen. De jongen piepten steeds harder en hadden continu honger.

Eergisteren was het dan zover en kozen ze voor de vrijheid en konden ze hun bedompte hokje verlaten want ze zaten daar precies in de warmste periode van dit jaar en ik ben zo blij dat ze het overleefd hebben. Het zag er niet goed uit, 32 graden en de zon scheen een groot deel van de dag vol op de ingang van de nestkast. Dit moeten echt sterke meesjes zijn, dat kan niet anders.

Geen opmerkingen: