vrijdag 21 juli 2023

Ik zet in op volgend jaar.

afgelopen zaterdag
overvliegend met vis
Het is bijna gewoon geworden, succesvol broedende visarenden in de Biesbosch. Toch is en blijft het, als je er even goed bij nadenkt, heel bijzonder. Want al broeden ze nu alweer een aantal jaren achterelkaar succesvol in Nederland, dat is in het verleden nooit zo geweest. Het is namelijk een soort die voorheen nooit bij ons heeft gebroed. 

Begin dit jaar zag het er even naar uit dat dit een slecht visarenden jaar zou worden. Maar liefst 2 van de 4 vrouwtjes keerde niet terug uit Afrika. De reden waarom blijft gissen maar aannemelijk is het wel dat de vrouwtjes het niet overleefd hebben. Daar kun je wel van uitgaan als je weet dat deze vogels monogaam zijn en alweer een aantal jaren achtereen wel teruggekeerd waren.

zo ziet tevergeefs wachten eruit
Gelukkig heeft een van de "weduwnaars" een nieuw vrouwtje gevonden en ze trekken nu dagelijks samen op. Mogelijk dat ze volgend jaar weer een succesvol broedpaar vormen. Afgelopen weekend zag ik maar liefst drie visarenden gezamenlijk in de Noordwaard optrekken en wat deze groepssamenstelling te betekenen heeft durf ik niet te zeggen maar het is wel een zekerheidje dat deze drie niets te maken hebben met het broedpaar dat wat verderop in een hoogspanningsmast broedt en inmiddels drie jongen heeft. 

vrijgezelle man
Voor doortrekkers naar Afrika is het nog aan de vroege kant dus deze drie zijn vermoedelijk de vogels die aan de overkant van de rivier huizen en hier kwamen jagen. Een van de drie had namelijk een voorn in de klauwen.

Ook daar leven twee broedparen waarvan een broedpaar jongen heeft en het andere mannetje zit ook zonder vrouwtje. Ik weet eigenlijk niet of hij inmiddels een nieuw vrouwtje heeft ontmoet. De vrijgezel van de Noordwaard is vrijwel direct nadat duidelijk werd dat zijn vrouwtje niet terugkwam begonnen met baltsvluchten. Hoog vliegend met een vis probeerde hij de aandacht te trekken van vrijgezelle vrouwtjes en dat is dus uiteindelijk ook gelukt.

Wil je meer weten van deze prachtige visser, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/visarend


Geen opmerkingen: