prachtige steltkluut |
Niet zozeer omdat de oorspronkelijke broedgebieden een andere bestemming hebben gekregen maar meer omdat door het veranderende klimaat en de daarmee gepaard gaande stijging van de temperatuur ervoor zorgt dat de steltkluten geen geschikte plas dras gebieden meer hebben om te broeden. De broedgebieden staan zogezegd kurkdroog en er valt al tijden geen druppel regen meer. Je kunt dus wel stellen dat de steltkluut een soort klimaatvluchteling is geworden. Ik vind dat echt erg, ook al weet zo'n vogel zich aan te passen en hier ook weer gewoon zijn of haar ding doet, het hoort niet zo te gaan.
Nu zijn het de steltkluten die naar het Noorden opschuiven maar wat zijn de volgende soorten die min of meer gedwongen worden te vertrekken? En niet alleen de Zuidelijke soorten moeten gedwongen naar het Noorden opschuiven, ook `onze` soorten schuiven verder Noordwaarts op. Kijk maar eens hoe snel het aantel kleine en wilde zwanen afneemt.
steltkluut met jongen in de Eijerwaard |
Los van alle klimaatproblemen hebben we de afgelopen paar maanden wel kunnen genieten van een aantal prachtige vogels in ons gebied. Vijf broedpaar steltkluten waarvan drie broedend waargenomen zijn. Ondanks alle aandacht veranderen de aantallen steeds weer. maar vijf broedpaar is in ieder geval zeker. Ondanks alle klimaatproblemen levert dat soms ook weer mooie waarnemingen op. En wie weet komt het ooit weer goed en moeten we weer naar Spanje om een steltkluut te zien.
Wil je meer weten van deze bijzondere klimaatvluchteling, klik dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steltkluut
Geen opmerkingen:
Een reactie posten