|
zwieren en zwaaien boven de wijk |
De eerste gierzwaluwen zijn al vertrokken. Tenminste dat denk ik want de groep giertjes die hier overvloog was zeker veertig vogels groot en vloog min of meer gericht naar het Zuiden. Gierzwaluwen die hier de hele zomer doorbrengen, zwieren en zwaaien door het luchtruim zonder een van te voren bedacht vliegplan. De wind en de insecten zorgen voor de af te leggen route. Je ziet en hoort ze op een mooie zomerdag de hele tijd over vliegen. De grote groep die ik zag vertoonde een heel ander gedrag.
|
een deel van de groep op weg naar het Zuiden |
Dat de eerste gierzwaluwen alweer vertrekken kan ook wel kloppen want de grote uittocht begint zo rond de eerste dag van augustus. Dan is het super korte broedseizoen alweer te einde. Ze zijn maar een goeie drie maanden bij ons om te broeden en dat is het dan. Een klein aantal is nog wel een paar dagen langer hier, bijvoorbeeld als de jonge vogels nog niet zijn uitgevlogen.
In die korte periode moet het allemaal gebeuren en moet het ook allemaal kloppen. Een partner vinden, nestgelegenheid zoeken, eieren leggen en uitbroeden.
|
een giertje op een plek waar hij absoluut niet thuis hoort |
En dan een beetje goed weer hebben zodat genoeg gegeten kan worden want er moet keihard gewerkt worden om de jongen groot te brengen en dat is echt een flinke opgave. Er is maar weinig tijd voor ontspanning maar ik denk dat dat bij vogels ook niet echt speelt. Alles maar dan ook alles staat volledig in het teken van de voortplanting.
Ik vraag mij wel af wat de afname van het aantal insecten voor gevolgen heeft voor deze vogels? Ze vangen per dag duizenden insecten en als ze jongen hebben voeren ze de jongen na een enkele voedselvlucht enkele honderden insecten per keer. Dat zijn aantallen waar sla je van achterover. Knap van die beestjes!
Wil je meer weten van deze vliegende scheermessen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gierzwaluw
Geen opmerkingen:
Een reactie posten