|
volwassen Royal albatros |
Een paar weken geleden schreef ik al een keer over de vakantiefoto's van de pinguïns in Nieuw Zeeland. En een van de andere vogels die we daar in onze vakantie zagen, was de albatros. Ook een vogel van het Zuidelijk halfrond en een van de grootste vogels ter wereld. Toch leuk om via dit blog weer even terug in de tijd te gaan en weer even stil te staan bij deze bijzondere ontmoeting.
We zagen de Northern Royal Albatros in een broedkolonie op het schiereiland Otago Peninsula in de buurt van Dunedin op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Deze albatros is een van de grootste zeevogels ter wereld en deze vogel brengt 85% van zijn leven door op zee. Hij is zo groot, dat zelfs de zeearend met een spanwijdte van 2.40 meter een kleine jongen is. De Royal Albatros heeft een spanwijdte van meer dan 3 meter.
|
eindeloos zweven |
Die andere 15% van zijn leven is vooral broedtijd. En die broedtijd komt er weer aan want als wij hier naar het najaar gaan, gaat nieuw Zeeland naar het voorjaar, De eerste albatrossen worden dan in januari geboren. De productiviteit van albatrossen is laag en met alle invloeden van klimaatverandering tot plastic soup, overbevissing en vervuiling van de oceaan is deze reus jammer genoeg zeer kwetsbaar geworden.
|
in de broedkolonie |
De albatrossen broeden op een klif op de grond. Het nest stelt niet veel voor en is niet meer dan een kleine bosje strootjes in een kuiltje in het gras. We konden achter glas naar de kolonie kijken zodat de vogels niet verstoord zouden worden. De plek waar we ze zagen maakt deel uit van een onderzoekscentrum en observatorium. De albatrossen worden hier bestudeert, geringd en gezenderd. Je kunt ze ook nu via een livestream volgen maar je moet er wel rekening mee houden dat het daar een andere tijdzone is en het wel eens donker kan zijn als hier het zonnetje schijnt. De link staat hieronder.
Dat de albatrossen op een klif broeden is pure noodzaak want ze hebben wel wat lift nodig als ze op willen stijgen en dat lukt het beste vanaf een hooggelegen plek. Een meterslange aanloop zorgt er dan voor dat de vogel los van de grond kan komen. Snel opvliegen als een eend is er niet bij. Maar als ze dan eenmaal in de lucht hangen is dat spectaculair en lijken ze zo licht als een veertje. Moeiteloos zweven ze dan eindeloos door de lucht, soms wel weken tot meer dan een maand aaneen.
Wil je meekijken in de albatrossen kolonie, klik dan op de link;
https://youtu.be/HqLu2QuyPPE
Geen opmerkingen:
Een reactie posten