bonte strandloper in winterkleed |
De bonte strandloper is een kustvogel, een vogel die in de winter vooral op de Wadden en in de Delta te vinden is.
Volgens de geleerden is dit geen vogel die vaak in het binnenland te zien is maar daar denk ik sinds dit weekend wel anders over. Elke winter zien we tijdens de telling wel wat bonte strandlopers maar nooit in dit soort aantallen. Wat hiervan de reden is, weet ik niet.
foeragerende bonte strandlopers |
De weersomstandigheden waren hier absoluut geen bepalende factor dat die bontjes landinwaarts waren getrokken. Het was al een paar dagen vrij rustig, weinig wind, geen regen en geen extreme kou. De enige reden die mij zo te binnenschiet, is voedseltekort aan de kust waardoor ze hun geluk verder landinwaarts beproeven. Of je moet zeggen dat de Biesbosch een onderdeel uitmaakt van de Delta dan klopt het ook nog maar ik denk dat dat niet zo is.
De bonte strandlopers hebben nu vrijwel allemaal hun winterkleedje aan en je ziet amper nog sporen van hun zomerkleed waardoor de grote groepen dicht opeengepakte bontjes eerder grijswitte vlekken in het overwegend donkere landschap zijn. Ze trekken zo wel de aandacht en als ze opvliegen is dat een prachtig schouwspel.
Net als spreeuwen wenden en keren ze als groep soepeltjes door de lucht. De witte onderkanten lichten tijdens dat heen en weer vliegen mooi op. Ze zoeken op de slikjes in de Oude Dooijemanswaard het gezelschap van de kieviten op. Lekker veilig met z'n allen bij elkaar blijven want de Noordwaard is geen veilig gebied voor deze kleine vogel. Kiekendieven, slechtvalken en zeearenden domineren het gebied en zorgen voor constant gevaar. Vogels vliegen om de haverklap op om na een paar onrustige rondjes vliegen het slikje weer op te zoeken. Ik vermoed dat dit ongewone fenomeen nog wel even te zien zal zijn.
Wil je meer weten van deze enigszins ongewone Biesboschvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bonte-strandloper
Geen opmerkingen:
Een reactie posten